Дмитро Фірташ грає на всі гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Фірташ грає на всі гроші

Казна та Політика
2141
Власник Group DF продає відсуджений у "Нафтогазу" газ в Європу, а виручку направляє на скупку хімічних підприємств в Україні. Після блискавичного бліц-кригу у вигляді купівлі "Стиролу", сєверодонецького і черкаського "Азотів" підприємець впритул підійшов до створення одного з найбільших в Європі холдингів з виробництва азотних добрив, а також двоокису титану. Раніше про наявність глобальних амбіцій на своєму ринку прямо заявляв тільки один український холдинг - "Метінвест" Ріната Ахметова. Тепер підкорювачів світу в нас як мінімум два.
На сьогоднішній день Дмитро Фірташ вже контролює п'ять підприємств в Україну, а також по одному в Естонії і Таджикистані. Це 2,44% всіх світових потужностей виробників азотних добрив. Але йому ще є куди рости. Підприємець розраховує перемогти під час приватизації Одеського припортового заводу, а також викупити в групи "Приват" "Дніпроазот". Про те, що Ігор Коломойський, вочевидь, готує свій актив до продажу, свідчить перерозподіл акцій дніпродзержинського хімкомбінату між офшорними компаніями, що почалося в лютому. У Group DF вважають, що вітчизняний хімпром зможе вижити тільки будучи сконцентрованим в одних руках. Схоже, антимонопольні органи дотримуються тієї ж думки.
Без відповіді залишаються два питання: звідки у Фірташа гроші і як він буде забезпечувати свої заводи газом. Якщо скласти вартість "Стиролу", сєверодонецького і черкаського "Азотів", то вийде, що за неповні півроку власник Group DF зміг витратити на придбання трьох хімкомбінатів більше $1,7 млрд. Ще в півтора мільярда доларів оцінюють "Дніпроазот" і ОПЗ. Як стверджує сам Дмитро Фірташ, при покупці активів він використовував переважно власні гроші.
Після недавнього придбання трьох хімкомбінатів український бізнесмен став найбільшим корпоративним клієнтом російського газового монополіста в Україні. Неясність щодо довгострокових поставок газу за низькими цінами дає підстави підозрювати, що Дмитро Фірташ скуповує вітчизняні підприємства з метою їх подальшого перепродажу російським інвесторам. Але і наявності у нього амбіцій стати великим світовим гравцем теж виключати не слід. Тому майбутнє хімічного холдингу Фірташа багато в чому залежить від остаточного формату домовленостей "Нафтогазу" і "Газпрому".
У Group DF і Ostchem Holding консолідовану звітність за своїми хімічними активами не надають. В якості орієнтира можна взяти суму доходів п'яти належать групі українських хімкомбінатів: з виручкою у $1,2 млрд. за підсумками 2009 року Ostchem Holding цілком може розраховувати на потрапляння до списку 100 найбільших хімічних компаній світу, який щорічно складається ICIS. Згідно з показниками за 2009 рік, доходи ОПЗ і "Дніпроазоту" (майже 4 млрд. грн.) загалом становили 46% від доходу інших українських хімкомбінатів, що вже належать Group DF. Іншими словами у Дмитра Фірташа на українському ринку ще залишається можливість для значного зростання через придбання активів.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас