Ініціативна група банкірів пропонує 14 березня провести позачергове засідання ради АУБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ініціативна група банкірів пропонує 14 березня провести позачергове засідання ради АУБ

Казна та Політика
448
Позачергове засідання ради Асоціації українських банків (АУБ), на якому планується обговорити діяльність АУБ та розглянути питання про необхідність зміни керівництва асоціації, відбудеться 14 березня, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькин.
"Ініціативна група членів ради хоче провести засідання 14 березня. Семеро людей підписали лист з проханням скликати раду. Якщо буде ще більша кількість тих, які підписалися, я не бачу можливості її не проводити", - сказав він.
За словами Тимонькіна, до складу ініціативної групи увійшли заступник голови ради АУБ, голова наглядової ради Платинум Банку Юрій Блащук, заступник голови ради АУБ, голова правління Старокиївського банку Юрій Яременко, перший віце-президент АУБ, директор Першого Всеукраїнського бюро кредитних історій Антоніна Паламарчук, президент Харківського банківського союзу Анатолій Волок, голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет. Крім того, до складу групи увійшли Тимонькин та голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук після того, як відкликали свої заяви про вихід зі складу ради.
Як зазначив банкір, ініціативна група виступає за консолідацію всіх банківських асоціацій.
"Нам хочеться, щоб асоціації об'єднувалися, а не плодити нові асоціації. Йдеться про консолідацію, гармонізації роботи банківських асоціацій. Від АУБ йдуть негативні імпульси щодо інших асоціацій, чого не повинно бути. А форма - або об'єднання, або координація роботи, - це будемо вирішувати разом, але, безперечно, має бути якийсь спільний позитив", - сказав банкір.
Тимонькин також піддав критиці недостатнє лобіювання інтересів банків з боку АУБ.
"Сугоняко (президент АУБ Олександр Сугоняко) займається тим, що ділить банки на погані і хороші плюс на тлі вкрай низької активності лобіювання інтересів в порівнянні з іншими банківськими асоціаціями. Це ненормально, потрібна консолідація, а не поділ. Найстаріша і найпотужніша асоціація з великими можливостями зажиріли, стала консервативною плюс ще й політичні ігри додалися, чого не повинно бути в асоціації", сказав він.
Водночас глава ради АУБ, перший заступник голови комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради Станіслав Аржевітін повідомив агентству, що не бачить підстав для скликання позачергового засідання ради асоціації.
"Половина учасників ініціативної групи не є членами ради АУБ, і скликати засідання ради вони не вповноважені. Питання про консолідацію - важливе питання і про нього треба говорити. АУБ завжди була за консолідацію. Якщо стоїть питання про переобрання керівництва АУБ, то хочу нагадати, що в червні буде з'їзд асоціації, і питання про недовіру керівництву - це питання з'їзду учасників АУБ, а не ініціативної групи, в якій половина - не члени ради", - сказав він.
За словами Аржевітіна, Укрсоцбанк і Райффайзен Банк Аваль вийшли зі складу АУБ, а їх керівництво - зі складу ради АУБ, тому Б.Тимонькин та Лавренчук не є членами ради, які повинні вибиратися на з'їзді АУБ.
Президент АУБ Олександр Сугоняко повідомив агентству, що до теперішнього часу жодного документа від ініціативної групи про скликання позачергового засідання ради не надходило. За його словами, тактика ініціативної групи свідчить про те, що найбільші банки стурбовані активною позицією АУБ щодо захисту невеликих банків.
"Поява в ЗМІ подібних публікацій підтверджує, що не всім подобається активна діяльність АУБ щодо захисту банків IV та III групи, зокрема, щодо недопущення введення вимог до статутного капіталу в розмірі 500 млн грн, а також дискримінаційних вимог постанови НБУ №273, які задовольняли рекомендації Форуму провідних міжнародних фінансових установ", - сказав він.
Як повідомлялося, в червні 2010 року НБУ затвердив постанову №273, якою зобов'язав банки сформувати регулятивний капітал у розмірі не менше 120 млн грн у період до 1 січня 2012 року. Цією ж постановою НБУ заборонив нарощувати обсяг депозитів фізичних осіб тим банкам, які мали регулятивний капітал нижче такого рівня.
Положення постанови НБУ № 273 оскаржила в суді група комерційних банків за ініціативою АУБ. Асоціація вважає, що адміністративне підвищення вимог до абсолютного розміру регулятивного капіталу лише для невеликих фінустанов веде до витіснення їх з ринку неринковими методами.
Разом з тим АУБ наголошує на необхідності приведення вимог НБУ до капіталу відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (законопроект №0884), ухваленого Верховною Радою 15 лютого 2011 року, який встановлює в якості контрольного показника наявність у банку статутного капіталу в сумі 120 млн грн і передбачає на виконання цієї норми п'ятирічний термін.
АУБ була створена в 1990 році та об'єднує більше 120 банків.
УКБС в 1994 році об'єднав 20 банків Києва, а наразі кількість його членів зросла більш ніж до 90.
Форум провідних фінансових установ створений у травні 2010 року. Наразі членами Форуму є 17 українських банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас