Лауреат Нобелівської премії Мухаммад Юнус був звільнений із заснованого ним банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лауреат Нобелівської премії Мухаммад Юнус був звільнений із заснованого ним банку

Казна та Політика
400
Лауреат Нобелівської премії миру, один з "батьків" мікрокредитування Мухаммад Юнус звільнений із заснованого ним банку Grameen Bank.
Як повідомляє BBC, інформацію про позбавлення Юнуса посади керівного директора підтвердив голова правління Grameen Bank Музаммель Хук. Відповідне кадрове рішення узгоджене з Центробанком Бангладешу.
За офіційною версією, Юнус знятий з посади за порушення пенсійного законодавства: фінансистові вже виповнилося 70 років, тоді коли пенсійний вік в Бангладеші настає в 60 років. Крім того, Хук повідомив, що призначення банкіра 10 років тому не було належним чином узгоджено з бангладешським регулятором.
Багато експертів, однак, впевнені в політичному підґрунті звільнення Юнуса. Тиск на нобелівського лауреата виявлявся всі останні місяці. Влада інкримінувала йому звинувачення в порушенні банківського законодавства та нецільовому витрачанні кредитних коштів.
Нарешті, активній критиці піддалася і сама ідеологія мікрокредитування - прем'єр-міністр Бангладешу Шейх Хасина навіть порівняв її з перманентним вимаганням коштів у бідних верств населення, які, втягуючись у систему, згодом не можуть відмовитися від послуг банку Юнуса.
Прихильники банкіра впевнені у політичній ангажованості всіх претензій на його адресу. Засновник Grameen Bank є послідовним критиком чинної влади Бангладешу.
Уряд країни, позицію якого розділяє і Хук, не приховував наміру домогтися відходу Юнуса з банку. Про це, зокрема, відкрито заявляв глава Мінфіну Бангладешу.
У грудні 2010 року Юнусу також поставили в провину махінації з коштами уряду Норвегії, яка розмістила їх у Grameen Bank ще в 1990-х. Підконтрольні владі Бангладешу ЗМІ розгорнули цілу кампанію з дискредитації образу "народного банкіра". При цьому офіційний Осло спростував інформацію про нібито розтрачені Юнусом засоби.
Банкір раніше робив спроби активно включитися в політичне життя Бангладешу. Проте влада не тільки не дала Юнусу створити власну партію, але й почала чинити на нього адміністративний тиск. Аналітики не виключають, що конфлікт рано чи пізно завершиться націоналізацією Grameen Bank - зараз державі належить лише 5% кредитної організації.
Нагадаємо, Юнус ще в 1976 році запропонував практику видачі невеликих банківських кредитів без застави біднякам, які таким чином могли б почати невелику самостійну справу. Поступово армія клієнтів Grameen розширилася до декількох мільйонів чоловік, а сам банк перетворився на новий феномен економіки країн третього світу.
У 2006 році Юнус став лауреатом Нобелівської премії миру за зусилля зі створення основ для соціального і економічного розвитку та новаторську практику мікрокредитування.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас