У Порошенка забирають "Ластівку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Порошенка забирають "Ластівку"

Казна та Політика
1055
Через два тижні, 15 березня, відбудеться суд між "Рот Фронт" і компанією "Рошен". Виробник кондитерських виробів "Рот Фронт" вважає, що липецька фабрика "Рошен" незаконно використовує його товарний знак "Ластівка-співунка" при виробництві цукерок. ВАТ "Рот Фронт" звернулося в Арбітражний суд Липецької області з позовом до кінці жовтня 2010 р.
Як відзначають представники "Рот Фронт" в пресі, липецькі кондитери порушують закон, оскільки товарний знак "Ластівка" і елементи етикетки вже зареєстровані в Роспатенті та охороняються згідно із законом. А назва "Ластівка-співунка", що використовується при виробництві, до ступеня змішання схожа на інтелектуальну власність "Рот Фронт". Крім того, за даними представників "Об'єднаних кондитерів", від 50% до 70% респондентів не бачать особливої різниці між продукцією під ТМ "Ластівка" і "Ластівка-співунка".
Корпорацією "Рошен" була дана відповідь на зазначений позов, а також представлені докази, що підтверджують відсутність схожості до ступеня змішування між товарними знаками "Ластівка" і "Ластівка-співунка".
У своєму позові юристи компанії "Рот Фронт" вимагають припинити використання Липецькою кондитерською фабрикою "Рошен" вказаного найменування, а також виплатити як компенсацію 5 млн. руб. (близько 1,4 млн. грн). Однак, як зазначають юристи, сума стягнення може зрости. Представники холдингу стверджують, що "Рошен" не припинила виробництво солодощів зі спірним ім'ям. Тоді як в "Рошен" заявляють, що на даний момент Липецька кондитерська фабрика не виробляє продукцію під назвою "Ластівка-співунка". "Випуск цих цукерок був припинений у грудні 2010 р. з власної ініціативи корпорації "Рошен" і пов'язаний з переглядом асортиментної лінійки", - відзначають в компанії.
Кондитерська фабрика "Рот Фронт" є частиною холдингу "Об'єднані кондитери", що входить до складу групи "ГУТА". Усього ж у холдинг "Об'єднані кондитери" входить 15 підприємств з виробництва кондитерських виробів, в тому числі фабрика "Червоний Жовтень" і "Кондитерський концерн Бабаєвський", говориться на сайті компанії. За підсумками минулого року частка ринку холдингу в Росії склала 13,2%. "Продукція фабрик холдингу посідає перші місця по всіх пріоритетних категоріям: вагові цукерки - 28%, карамель - 28%, цукерки в коробках - 19%, на ринку шоколадних плиток -19%", - відзначають в компанії.
Нападки російського виробника не стали несподіванкою. Холдинг дуже активно стежить за торговими марками конкурентів. У цілому ж війну за бренди він веде не перший рік. Правда, претензії "Об'єднаних кондитерів" не завжди задовольняються. Так, у минулому 2010 році арбітражний апеляційний суд відмовив у позові кондитерській фабриці "Червоний Жовтень" до фабрики "Слов'янка" про захист товарного знака "Оленка" та стягнення компенсації в 5 млн. руб. Тоді представники "Червоного Жовтня" також посилалися на соціологічні опитування, згідно з якими більше 51% споживачів вважає, що упаковки шоколаду "Оленка" і "Аліна" ідентичні.
А в 2006 р. з ініціативи "Об'єднаних кондитерів" білоруські виробники втратили право продавати в Росії цукерки під відомими радянськими марками - "Аленка", "Красная шапочка", "Мишка косолапый" - і змушені були практично згорнути свою діяльність в Росії. І повернулися на ринок тільки в 2009 р. вже під власними брендами. Тоді ж, у 2006 р., звинувачення в незаконному використанні товарного знаку були висунуті Кіровському кондитерсько-макаронному комбінату. Суперечка була про торгові марки "Буревісник", "Ластівка", "Кара-Кум" і "Киць-киць".
Як зазначають юристи, російське законодавство набагато жорсткіше за українське. На думку керівника практики права інтелектуальної власності ЮК "Правова гільдія "Вікторіан" Олега Штанько, рішення суду буде швидше на користь росіян. "Я не думаю, що "Рошен" отримав у Росії свідоцтво на товарний знак", - відзначає він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас