Газпром і Європа винаходять нові формули, спот набирає вагу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром і Європа винаходять нові формули, спот набирає вагу

Енергетика
1012
Поки на європейському газовому ринку триває криза, "Газпром" йде на нові поступки споживачам: включає нові компоненти у формулу ціни, прагнучи підвищити конкурентоспроможність російського газу. Найцікавіші рішення зроблені на найбільш конкурентних газових ринках Європи: Великобританії, Нідерландів та Німеччини. Однак застосування нововведень поки не дуже допомогло. У 2010 році "Газпром" продав 138,6 млрд кубометрів газу, що нижче і результатів 2009 року (140,2 млрд кубометрів), та затвердженого радою директорів "Газпрому" плану (143,7 млрд кубометрів) на 2010 рік. Загальний обсяг невиконаних зобов'язань take-or-pay склав у 2010 році близько 13 млрд кубометрів.
Німеччина. Вихід у роздріб чи капітуляція?
Поки серед європейських покупців найбільших успіхів досяг Wingas (торговельне СП "Газпрому" з BASF/Wintershall), в одному з контрактів з яким сторони практично повністю відмовилися від будь-яких власних принципів ціноутворення, довірившись кон'юнктурі ринку кінцевих споживачів.
Як повідомило Агентству газової інформації (АГІ) джерело, знайоме з ситуацією, щодо частини контрактних обсягів, що постачаються на адресу Wnigas - до 5 млрд кубометрів на рік - була введена формула net-back. За підсумками року визначається остаточна ціна - середньозважена ціна, за якою Wingas продав цей газ своїм покупцям, зменшена на величину плати за послуги (витрати Wingas на транспортування, зберігання і маркетинг). Попередня щомісячна ціна за цим контрактом на 30% прив'язана до ціни нафтопродуктів, на 35% - до газових індексів "на місяць вперед" і на 35% - до газових індексів "на рік вперед".
Проте, як визнають у російській компанії, при самостійному встановленні покупцем ціни в залежності від цін подальшої реалізації величина, на яку може знижуватися ціна, фактично нічим не обмежена і визначається виключно самим імпортером, а продавець зобов'язаний поставляти газ на встановлених покупцем умовах.
Крім того, від Wingas надійшла заявка на постачання 1 млрд кубометрів на рік виключно за спотовою ціною з 2012 року в рамках контракту на поставку газу по "Північному потоку".
Відомо також, що найбільший німецький імпортер газу E.ON Ruhrgas в кінці минулого року висунув позачергову вимогу про перегляд контрактної ціни. Як підтверджували обидві сторони, він зажадав поставки 100% обсягів за ціною спотового ринку.
Wingas і Ruhrgas так, як і французька GDF Suez, вже отримують 16% обсягів російського газу за спотовими цінами.
Франція. Опціон продавця
У "Газпромі" розробили і пропонують клієнтам механізм одностороннього опціону продавця. Цей механізм містить зобов'язання покупця обумовлений в контракті обсяг газу за цінами спотового ринку, але тільки в тих випадках, коли ця ціна буде влаштовувати продавця. У разі невиконання опціону продавцем, на його величину будуть скорочені контрактні зобов'язання щодо постачання і відбору. Даний механізм дозволяє враховувати інтереси продавця, балансуючи між максимізацією обсягу виручки та обсягом реалізації газу, приймаючи рішення в кожному конкретному випадку, вважають у російській компанії.
Опціон продавця, зокрема, використаний при поставках на адресу французької GDF Suez. Він покликаний повністю або частково компенсувати зниження мінімального контрактного обсягу на 0,7 млрд кубометрів на 2011-2012 роки продажем еквівалентного обсягу на умовах ліквідного ринку.
Великобританія. Опціон на рівні нафтової прив'язки
Британській "дочці" "Газпрому" Gazprom Marketing & Trading (GM&T) при реалізації газу також надано опціон. Опціон з відбору газу за ціною не нижче заздалегідь обумовленого рівня (наближеного до цін з традиційною нафтовою прив'язкою). Для одного з подібних контрактів був визначений рівень не нижче 22 євро за МВт/год (близько $320 за тисячу кубометрів).
Також в постачаннях на адресу GMT використовується фіксування цін шляхом продажу за форвардними цінами, прив'язка до місячних газових індексів, прив'язка до газових індексів з встановленням цінових коридорів.
Нідерланди
Голландська GasTerra домоглася від "Газпрому" переведення в 2011 році 45% річних контрактних обсягів на ціну спотового ринку. Ціна поставок за 2010 рік заднім числом перерахована виходячи з 40-процентної частки споту, за 2009 рік - 30% споту.
Обсяг поставок збережений на рівні 4,3 млрд кубометрів на рік. Однак зафіксовано право продавця на свій розсуд скорочувати поставки обсягів зі спотовою прив'язкою з метою зниження тиску спотового ринку.
Знижки в ціні та обсягах
На відміну від споживачів північної частини Європи, клієнти з Центральної та Південної Європи залишаються вірні нафтопродуктовій формулі ціни, вважаючи за краще знижки до базової ціни і зниження річних контрактних обсягів.
Так більшість італійських клієнтів "Газпрому" отримали знижки в ціні на паливо: Eni $40 на тисячу кубометрів, ERG - $39, Sinergie Italiane - $27, PremiumGas - $22. Знижку в ціні також отримали Туреччина і Болгарія.
У контрактах з багатьма країнами були знижені мінімальні контрактні обсяги. З Eni мінімальний річний обсяг був знижений на 10% - з 19,2 млрд кубометрів до 17,5 млрд кубометрів. Однак невідбір склав 8,9 млрд кубометрів.
На 10% був знижений обсяг контракту take-or-pay для словацької SPP. Також були знижені контрактні обсяги з французькою GDF Suez, австрійськими GWH і EconGas. Причому якщо для більшості контрагентів обсяги знижуються тимчасово з наступним відшкодуванням, то для фінської Gasum обсяг контракту знижений на 500 млн кубометрів до кінця 2026 року - на весь термін дії договору.
Для угорського ринку, який контролює E.ON Ruhrgas, вдалося обійтися без змін ціни (яка, як виявилося, одна з найвищих в Європі), але обсяг поставок був знижений на 1 млрд кубометрів на період з 2010 по 2015 роки.
Спот набирає вагу
Представники "Газпрому" офіційно визначали, що частка споту становить в його експортному портфелі 7%. Однак за підсумками перерахунку Агентства газової інформації (АГІ) складається цифра понад 13% (крім частки в постачаннях до Німеччини, Франції, Голландії необхідно врахувати поставки до Великобританії через невисоку ціну реалізації газу в цій країні).
Однак, як побоюються в "Газпромі", перегляд цін не може принциповим чином змінити поточну ситуацію на ринку. "Зниження контрактних цін до рівня цін торговельних майданчиків в умовах перевищення пропозиції над попитом викличе тільки коректування цін торговельних майданчиків у бік подальшого зниження, що послужить приводом для нових вимог щодо перегляду ціни за довгостроковими контрактами з нафтопродуктовою прив'язкою. У такому випадку ініціюється мимовільний цикл витіснення газу, що поставляється за довгостроковими контрактами, обсягами з торговельних майданчиків", - зауважило АГІ джерело в компанії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас