УКБС: Парламент поставився до банків лояльніше, ніж НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: Парламент поставився до банків лояльніше, ніж НБУ

Казна та Політика
790
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) звернулася до керівництва Антимонопольного комітету України (АМКУ) з новими аргументами щодо антиконкурентності Постанови НБУ №273 від 09.06.2010 (п.2 і п.6). Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба УКБС.
УКБС зазначив, що ухвалені Парламентом законодавчі норми, дають можливість чинним банкам поступово (протягом 5 років з 2011 по 2016 р.) Нарощувати основний капітал до 120 млн грн, що відповідає міжнародним банківським стандартам Базель-3. Однак, ні ухвалені зміни, ні міжнародні норми не містять жодних обмежень щодо здійснення банками операцій (в т.ч. депозитних) до моменту нарощування ними капіталу, - говориться в повідомленні УКБС.
Водночас, Постанова НБУ № 273 вимагає від банків здійснення докапіталізації у вкрай стислі терміни (до кінця 2011р.), абсолютно не враховуючи можливостей акціонерів банків для збільшення регулятивного капіталу на 60% у посткризовий період.
УКБС зауважив, що вимога щодо збільшення регулятивного капіталу малими банками економічно необґрунтована, оскільки основним показником платоспроможності банківської системи є не розмір капіталу, а дотримання нормативу адекватності капіталу, який становить 20,31%, що більш ніж в 2 рази перевищує встановлений законом мінімум - 8 % (за даними НБУ на 01.02.2011).
"Банківська система України - це тонкий механізм, який протягом майже двох десятиліть формувався за ринковими правилами. Кожна ланка цього механізму має своє цільове призначення і своїх споживачів. Тому введення вимог, спрямованих на знищення стабільних невеликих банків, перш за все, негативно вплине на конкурентну середу в банківській сфері", - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.
При цьому вона зазначила, що на відміну від регулятора (НБУ - ред.), Парламент більш виважено і продумано ставиться до питання збереження і розвитку чинної банківської системи України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас