Іпотека довго будується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека довго будується

Нерухомість
738
Кабінет міністрів направить лише 150 млн грн бюджетних коштів на реалізацію програми "Доступне житло" - оплату початкового 30-відсоткового внеску позичальників. Експерти вважають, що цих коштів недостатньо, і для виконання держпрограми необхідно активізувати кредитування забудовників і покупців квартир під ставку до 15% річних.
Кабінет міністрів вчора схвалив проект постанови про порядок використання бюджетних коштів для надання держпідтримки будівництва або купівлі доступного житла. Згідно з документом, на оплату початкового 30-відсоткового внеску фізосіб-позичальників у 2011 році передбачено 150 млн грн. За словами віце-прем'єра-міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Віктора Тихонова, відомство клопотало про виділення 340 млн грн.
У міністерстві не змогли пояснити причину скорочення фінансування. Джерело в Кабміні пояснив, що уряду складно передбачити 340 млн грн на програму "Доступне житло": "Мінрегіонбуд просить, в принципі, не дуже значні суми, проте в уряду немає гарантій, що цього року знайдеться достатня кількість позичальників, які зможуть освоїти ці гроші в повному обсязі. І грошей у бюджеті дійсно немає".
Не вдалося в повному обсязі профінансувати реалізацію держпрограми і минулого року. За словами Тихонова, з 100 млн грн, передбачених на оплату початкового внеску, у 2010 році було витрачено 70 млн грн. "Це дозволило державі залучити майже 181 млн грн коштів громадян, витрачених ними на оплату 70% вартості житла", - уточнив чиновник. З 38 об'єктів з високим ступенем готовності, відібраних як доступне житло, в 2010 році були здані в експлуатацію 11, інші планується добудувати в I півріччі 2011 року. Для участі в програмі відібрано 133 недобудованих об'єкта, загальна вартість житла - 2,8 млрд грн. Можливість оплати державою 30% вартості житла передбачена ст. 4 закону №800-VI, що діє з грудня 2008 року.
Держпідтримка надається з розрахунку 21 кв. м на людину плюс 10,5 кв. м на сім'ю. Минулого року оплатити 70% вартості квартири громадянам пропонували за рахунок кредитів Ощадбанку під 16% річних, під які установа мала направити 130 млн грн. Серед великих забудовників доступне житло планували добудовувати компанії "Київміськбуд", "Трест "Житлобуд-1", "ТМО "Ліко-Холдинг" і "Консоль Лтд".
Експерти відзначають, що в 2011 році Кабміну буде складно реалізувати програму "Доступне житло". За словами директора з економічних питань Argus Real Estate Ігоря Чернія, в кінці минулого року уряд обіцяв виділити забудовникам кредити на 600 млн грн під 10%. "За моїми даними, частина коштів отримали кілька компаній, і фінансування зупинилося. Для реалізації програми державі потрібно відновити пільгове кредитування гравців ринку, яким наразі невигідно брати участь у держпрограмах після кризи.
Зростанню довіри до іпотеки також сприятиме надання громадянам позик держбанків за ставкою не вище 15-16% ", - вважає експерт. "Не думаю, що уряду вдасться реалізувати цю програму, оскільки банки не готові знижувати ставку за іпотечними кредитами нижчі 20-23% , а забудовники не хочуть продавати квартири за цінами, встановленими Мінрегіонбудом (4,5-8 тис. грн/кв.м).
Уряд побудує декілька будинків в різних регіонах і голосно оголосить про успішне виконання програми", - вважає президент WIDevelopment Микола Багаєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас