Рівень освіти людини впливає на її кров'яний тиск — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень освіти людини впливає на її кров'яний тиск

1288
Співробітники Університету Брауна (США) стверджують: рівень освіти людини впливає на її систолічний кров'яний тиск.
Висновок зроблено за результатами аналізу історій хвороби 3890 пацієнтів, що брали участь у 30-річному дослідженні Framingham Offspring Study.
До розряду високоосвічених випробовувані потрапляли, якщо вчилися в загальній складності понад 17 років. Саме у цієї групи учасників тиск був нижчий, ніж в інших. Причому найпомітніша різниця зафіксована у жінок: у тих, які віддали навчанню понад 17 років систолічний кров'яний тиск був на 3,26 міліметра ртутного стовпа нижче, ніж у тих, хто не закінчив середньої школи. Дами, які вступили в коледж, але так і не добралися до магістратури, мали перевагу в 2 мм рт. ст. перед менш освіченими однолітками. А чоловікам навчання в магістратурі "знижувало" тиск на 2,26 мм рт. ст.
Навіть після обліку таких істотних факторів, як паління, пристрасть до випивки, ожиріння і прийом ліків, зв'язок диплома з рівнем тиску, хоч і менш явний, все одно зберігався (2,86 мм рт. ст. для жінок і 1,25 - для чоловіків).
Крім того, дослідникам вдалося з'ясувати, що високоосвічені чоловіки мали більш низький показник ІМТ (індекс маси тіла), менше курили і не настільки сильно випивали. У жінок ситуація трохи інша: дами-магістри мали знижений ІМТ, менше курили, але пили більше, ніж їх ровесниці, які не довчилися.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас