Ъ: Трамваї підуть по автобусному маршруту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Трамваї підуть по автобусному маршруту

1171
Львівський автобусний завод (ЛАЗ) веде переговори з одним з європейських виробників трамваїв про відкриття складання в Україні. Компанія розраховує на попит з боку муніципалітетів, однак експерти відзначають, що досі на оновлення парку трамваїв виділялися незначні суми.
ЛАЗ буде випускати трамваї - компанія веде переговори про отримання ліцензії з одним з найбільших європейських виробників, розповів глава наглядової ради заводу Ігор Чуркін. Мова йде про низькопідлоговий трамвай довжиною 32 м з асинхронним двигуном. Його вартість складе 8-10 млн грн. "Зараз ми обговорюємо з комунальними підприємствами їхні вимоги до трамваїв", - зазначив Чуркін.
Обсяг виробництва складе 200-300 трамваїв на рік, інвестиції - близько 200 млн грн, половина з яких - кредитні кошти.
Зараз понад 95% парку трамваїв у країні (близько 3 тис.) потребує оновлення, розповіли в Центрі політичного і економічного аналізу. "Але міста не здатні платити навіть за трамваї, які раніше використовувалися, вартістю $300 тис. Тому останнім часом в Україні продавалося по 5-10 трамваїв на рік", - повідомила експерт Центру політичного і економічного аналізу Ірина Кава. Основний постачальник трамваїв у країні - українсько-чеське СП "Татра-Південь" - минулого року продало всього 8 трамвайних вагонів Києву, а до цього більше 2 років продажів не здійснювало, розповів гендиректор компанії Анатолій Кердівара.
Трамваї ЛАЗу набагато дорожчі від продукції "Татра-Південь" - трамваїв К-1 довжиною 15 м (вартість до 5 млн грн) і з низькою підлогою трисекційних K-1М8 (31 м, до 10 млн грн). "Європейський партнер не зможе забезпечити вартість трамваю нижче 2 млн євро. На нас же працюють понад 110 постачальників комплектуючих в Україні", - додав Кердівара.
Проте міська влада у найближчі роки розраховує збільшити закупівлі трамваїв. Програма розвитку міського електротранспорту передбачає щорічну закупівлю 100 вагонів до 2015 року. "Трамваї коштують дорожче від автобусів, але служать в 3 рази довше. За нашими оцінками, Львів зараз потребує 60 нових трамваїв, і ми будемо вести переговори з урядом про часткове відшкодування вартості закупівель", - заявив мер Львова Андрій Садовий.
За його словами, подібний діалог з урядом йде постійно, але поки позитивної відповіді немає. Ще 53 трамваї за програмою підготовки до Євро-2012 планує закупити Донецьк. Правда, там більше зацікавлені в купівлі техніки у Петербурзького трамвайно-механічного заводу. "Це сучасні трамваї, зараз ми тестуємо нову низькопідлогову модель вартістю 3,5 млн грн", - розповів мер Донецька Олександр Лук'янченко.
Це вже не перша заява про плани відкриття виробництва трамваїв в країні. Минулого року Харківська міськрада повідомила, що веде переговори з польським виробником міського транспорту Solaris Bus & Coach про відкриття в місті виробництва трамваїв. В кінці минулого року представники компанії і міськради побували на двох майданчиках, де передбачалося налагодити виробництво. Учора одержати коментарі харківської влади про перебіг переговорів не вдалося.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас