"Енергоатом" має намір у травні залучити в Сбербанку Росії кредит на 4 млрд. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Енергоатом" має намір у травні залучити в Сбербанку Росії кредит на 4 млрд. дол.

Енергетика
338
"Енергоатом" має намір в травні 2011 року залучити кредит у Сбербанку Росії (РФ) у розмірі 4 млрд. дол. для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.
Про це сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, виступаючи на другій щорічній конференції "Український енергетичний форум".
"У травні підпишемо кредитний договір зі Сбербанком Росії на 4 млрд. дол", - сказав він.
Як повідомлялося, раніше ВАТ "Сбербанк Росії" висловило готовність надати НАЕК "Енергоатом" кредит у розмірі 1 млрд. дол. на проведення підготовчих та першочергових робіт з добудови енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької АЕС.
Кредитний комітет "Сбербанку Росії" планував 27 грудня 2010 року розглянути питання виділення кредиту "Енергоатому" в обсязі 1 млрд. дол., однак зняв це питання через невирішеність питання про держгарантії, а також відсутність на той момент схвалення добудови блоків з боку Верховної Ради України.
10 лютого ц.р. президент "Енергоатому" Юрій Недашковський повідомив, що НАЕК "Енергоатом" сподівається найближчим часом врегулювати питання, пов'язані із залученням 1 млрд. дол. у Сбербанку Росії.
9 червня 2010 р. Кабінет міністрів України і уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.
Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсязі, необхідному для проектування, будівництва та введення в експлуатацію блоків, у тому числі для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ в Україну.
Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомстройекспорт". У конкурсі, крім "Атомстройекспорту", брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO. Мінпаливенерго затвердило рішення міжвідомчої комісії про визнання переможцем конкурсу "Атомстройекспорту", який представив проект реакторної установки В-392Б, розроблений для Балаковської АЕС у Росії.
Кредит необхідний для фінансування розробки технічних проектів двох реакторних установок енергоблоків, а також на закупівлю обладнання з тривалим циклом виготовлення, у рамках добудови ХАЕС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас