У Єврокомісії розраховують на швидке відновлення постачань газу і нафти з Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Єврокомісії розраховують на швидке відновлення постачань газу і нафти з Лівії

Енергетика
130
Член Європейської комісії з питань енергетики Гюнтер Еттінгер висловив у понеділок надію, що постачання до Євросоюзу газу і нафти з Лівії скоро відновляться.
"Ми стежимо за ситуацією. У виробництві (нафти і газу, - ред.) сталася зупинка. Але, здається, виробництво нафти і газу скоро відновиться", - заявив Еттінгер на прес-конференції в Брюсселі, присвяченій засіданню Ради міністрів енергетики Європейського союзу.
"У нас є підстави вважати, що значна частина родовищ перебуває вже не в руках Каддафі, а в зонах тих племен і інших тимчасових сил управління, які взяли контроль над ситуацією", - зазначив Еттінгер.
Він пояснив, що ЄС не мав наміру блокувати постачання енергоресурсів з Лівії, оскільки "не хоче карати тих, кому ці санкції не повинні бути адресовані".
Член Єврокомісії зазначив, що постачання з Лівії газу, що становлять менш 3% всього газового імпорту до ЄС, і нафти (трохи менше 10% нафтового імпорту ЄС), не мають вирішальних розмірів для енергопостачання Євросоюзу. "По нафті у нас є відчутні резерви в ЄС. Нафтові компанії здатні компенсувати кілька відсотків скорочення поставок за рахунок цих резервів. До цього можна додати, що країни ОПЕК та інші партнери, наприклад, Росія, проявили бажання заповнити цю нестачу на європейському ринку енергопостачання. Європейська енергомережа достатньо забезпечена, щоб здійснити такі компенсації", - сказав Еттінгер.
Відповідаючи на запитання про вплив подій у Лівії на ціни на паливо, європейський комісар зауважив, що ці ціни залежать не тільки від поставок з Лівії. "Джерело цього явища треба шукати в нестабільності в Магрибі і на Близькому Сході в цілому", - сказав глава європейського енергетичного відомства. На його думку, якщо і в інших країнах, як у Лівії, відбудуться припинення поставок до ЄС, "то пік цін ще попереду".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас