ОПЕК: Експортери компенсують будь-які перебої в постачаннях нафти з Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК: Експортери компенсують будь-які перебої в постачаннях нафти з Лівії

Енергетика
259
Члени ОПЕК і виробники нафти поза групою експортерів можуть компенсувати будь-які перебої в поставках сирої нафти з Лівії, заявив катарський міністр нафти Мухаммед Салех аль-Саду, передає Bloomberg.
Заява міністра пролунала на тлі зростання цін на нафту минулого тижня до дворічного максимуму.
"Ми вважаємо, що немає ніякого браку постачань. ОПЕК та інші експортери можуть компенсувати втрати, пов'язані з проблемами в Лівії", - повідомив М.аль-Саду.
Занепокоєння тим, що політичні потрясіння в Північній Африці і на Близькому Сході зірвуть поставки нафти, підвищило ціни до 103,41 дол. за бар минулого тижня, що стало найвищим рівнем з вересня 2008 р. Лівія має найбільші доведені запаси нафти в Африці.
Коментарі М.аль-Саду послідували після того, як відповідну заяву зробив представник Саудівської Аравії, який заявив 24 лютого, що не було ніяких причин для стрибка цін на нафту, оскільки Саудівська Аравія і організація країн-експортерів нафти не дозволить з'явитися браку сировини. Катар і Лівія представлені серед 12 членів ОПЕК, яка качає близько 40% видобутої у світі нафти. Саудівська Аравія є найбільшим і найбільш впливовим членом групи.
Запеклі зіткнення між противниками лівійського лідера Муамара Каддафі і силами, лояльними до нього, скоротили видобуток нафти в північноафриканській країні, принаймні, до 850 тис. бар на добу з 1,6 млн бар до конфлікту, йдеться в заяві на веб-сайті Міжнародного агентства з атомної енергії.
Нагадаємо, 22 лютого ц.р. на тлі побоювань щодо перебоїв у поставках сировини з охопленої народними хвилюваннями Лівії барель нафти марки Brent подорожчав до 105,74 дол./бар. При цьому максимальна ціна операції в процесі торгів напередодні досягла найвищого показника з 4 вересня 2008 р. - 108,7 дол./бар.
Тоді, коментуючи ситуацію, експерт ІК «Велес Капітал» Василь Танурков сказав, що ціна в 147 дол./бар. можлива, якщо в Саудівській Аравії почнуться якісь серйозні проблеми. «Світова економіка, по суті, ще не відновилася, тому 140 дол./бар. - це абсолютно апокаліптичний варіант. Якщо буде ціна нафти у 140 дол., це буде сигналом того, що починається нова рецесія. Я боюся, що навіть 120 дол. може викликати нову рецесію», - попередив експерт.
У свою чергу, аналітик Barclays Capital Іньсі Юй зазначив, що ринок сильно нервує через новини про повстання в Лівії, і це підігріває ціни. «Вибух може статися вже через кілька днів, і створюється відчуття, що ситуація не вирішиться найближчим часом. Якщо Лівія повністю припинить постачання нафти на світовий ринок, Саудівська Аравія зможе компенсувати це скорочення. Однак у разі поширення заворушень на інші держави Близького Сходу, навіть поставок королівства може виявитися недостатньо», - зазначив він.
Заява міністра пролунала на тлі зростання цін на нафту минулого тижня до дворічного максимуму.
"Ми вважаємо, що немає ніякого браку постачань. ОПЕК та інші експортери можуть компенсувати втрати, пов'язані з проблемами в Лівії", - повідомив М.аль-Саду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас