Нафта Urals і нафта Північного моря - найбільш доступна заміна лівійської сировини, вважає МЕА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта Urals і нафта Північного моря - найбільш доступна заміна лівійської сировини, вважає МЕА

Енергетика
258
Нафта марки Urals і нафта Північного моря є найбільш доступними з точки зору логістики альтернативами лівійської нафти в умовах скорочення її постачань на світовий ринок, відзначається в огляді Світового енергетичного агентства (МЕА).
Найбільш близька за якістю заміна нафти з Лівії - це сировина Каспію, а також нафта з Алжиру, Північного моря і Західної Африки.
МЕА нагадує, що практично всі світові компанії, на які припадає 72% видобутку нафти в Лівії, скоротили або повністю припинили видобуток нафти в країні. Доля родовищ, що розробляються лівійською National Oil Corporation (NOC), досі невідома.
Між тим, Саудівська Аравія заявила про збільшення поставок нафти на ринок Середземномор'я, який найбільше постраждав від скорочення видобутку в Лівії.
Основний обсяг експорту лівійської нафти йшов на європейські нафтопереробні заводи. У 2010 році країна експортувала в країни, що входять до МЕА, 1,2 млн барелів нафти на добу. 30% поставок припадало на Італію, значні обсяги також прямували у Францію, Німеччину та Іспанію.
За оцінками Barclays, Лівія , яка зараз є епіцентром конфлікту, скоротила видобуток вже більш ніж на 1 млн барелів на добу.
Як повідомлялося, нафта продовжує дорожчати в понеділок на світових майданчиках: вартість квітневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) склала $99,33 за барель, що на $1,45 (1,48%) вище рівня 25 лютого. Минулого тижня ф'ючерси подорожчали на 14% - це максимальний тижневий стрибок ціни з лютого 2009 року.
Котирування ф'ючерса на нафту Brent на квітень на лондонській біржі ICE Futures зросло на $1,78 (1,59%) - до $113,92 за барель. У п'ятницю ці контракти подорожчали на $0,78 (0,7%) - до $112,14 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас