Арбузов: Резерви Нацбанку становлять 35 мільярдів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов: Резерви Нацбанку становлять 35 мільярдів доларів

Казна та Політика
579
На сьогоднішній день резерви Нацбанку України становлять 35 мільярдів доларів, з них чистих - 20 мільярдів доларів. Про це в інтерв'ю виданню zn.ua повідомив глава Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов.
Відповідаючи на запитання щодо обов'язкового продажу валютної виручки, Арбузов повідомив: "Ми запропонували її скасувати, але дати Нацбанку право у разі різкого погіршення платіжного балансу вводити тимчасово, на період до трьох місяців, аж до стовідсоткового обов'язкового продажу. Але поки в цьому немає необхідності, у нас на сьогоднішній день резерви - 35 мільярдів доларів., з них чистих - 20 мільярдів доларів".
"З виданих в період кризи 100 мільярдів гривень сьогодні у системі залишаються кредити рефінансування на 70 мільярдів гривень. Також ми займаємося питаннями списання безнадійної заборгованості, яка вже сформувалася. Вже списано з балансів банків близько 10 мільярдів гривень. При цьому обговорюємо питання оподаткування. Я був у міністра фінансів з цього питання. Він дав роз'яснення: податки будуть сплачені тоді, коли буде продана застава. Реальне оподаткування відбудеться, тому що наша постанова не дає права банкам не займатися поверненням заборгованості, в тому числі реалізацією застави, після її списання за рахунок резервів", - заявив Арбузов.
Крім цього, Арбузов повідомив, що скасування пенсійного збору з валюти - це своєрідний прорив: "Це питання вдалося вирішити на законодавчому рівні вперше за п'ять чи сім років. Причому довелося це робити в екстреному порядку в перші дні після Нового року, оскільки уряду спочатку не вдалося провести цю норму через бюджетний закон".
У той же час, Арбузов зазначив, що Нацбанк планує відмовитися від жорсткого адміністрування: "Наприклад, ми готові відійти від індивідуального ліцензування, встановивши суму максимального переміщення капіталу (до 100 тисяч євро), при якому необхідним підтвердженням буде тільки свідоцтво про сплату податків".
Щодо проблем конкретних банків, Арбузов повідомив про ситуацію довкола "Родовід Банку": "Що стосується "Родовід Банку" - я зробив заяву, що скоро почнуться виплати. Ця заява небезпідставна. Схема дій, яка обговорена з урядом, дає підстави вважати, що найближчим часом Кабмін зробить заяву. Ми вже прорахували всі варіанти".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас