Чиновники будуть видавати бізнесменам документи за склом і під камерою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники будуть видавати бізнесменам документи за склом і під камерою

Казна та Політика
569
Після прийняття Податкового кодексу харківські чиновники, мабуть, намагаються спокутувати свою провину перед підприємцями.
Так, вже 1 травня в Харкові почне працювати регіональний дозвільний центр. Його основним завданням буде спростити підприємцям отримання погоджувальних і дозвільних документів, розповів губернатор Харківської області Михайло Добкін. Центр буде розташований в новій одноповерховій будівлі на Красношкольній набережній. Всередині його робота буде вибудувана таким чином, щоб у чиновників, які видають дозволи, навіть не виникала спокуса взяти "на лапу".
Єдиний дозвільний центр у Харкові відкрився ще наприкінці минулого року, зараз він займає цілий поверх у будинку за адресою: вулиця Чернишевського, 26. Однак під час свого нещодавнього візиту в першу столицю президент України Віктор Янукович дав місцевій владі доручення створити іміджеву програму регіону, яка сприяла б інвестиційному зростанню Харкова. Після цього і виникло рішення переселити дозвільний центр в окрему нову будівлю на Красношкольній набережній.
"Дозвільний центр буде являти собою приміщення в понад 500 квадратних метрів, з маленькими скляними перегородками, щоб чиновники завжди були на виду, і буде призначений як для потреб вітчизняних інвесторів, так і іноземних, - розповів віце-губернатор з питань економіки Юрій Сапронов. - Вже до кінця року в місті таких дозвільних центрів буде три". У боротьбі з корупцією місцева влада, найімовірніше, скляними перегородками не обмежаться: у будівлі передбачається повсюдна установка відеокамер і мікрофонів. "Новий дозвільний центр буде облаштований за останнім словом техніки, буде збільшена його площа, покращено матеріально-технічне оснащення, - розповіла керівник Центру з видачі документів дозвільного характеру Тетяна Чечетова-Терашвілі. - Це буде кращий дозвільний центр на території України". Для зручності підприємців під один дах зберуть близько двадцяти дозвільних органів, у тому числі представників МНС, СЕС, ДПІ, архітекторів і представників інших відомств.
На думку голови Харківської обласної профспілки підприємців Валерія Репіна, єдиний дозвільний центр дійсно допоможе підприємцям заощадити час. А ось в те, що скляні перегородки і відеокамери зможуть викоренити корупцію у дозвільній системі, Рєпін не вірить. "У нас люди настільки добре навчилися давати хабарі, що ніякі камери не допоможуть, адже мзда передається не на робочому місці з рук в руки, - говорить Валерій Рєпін. - Прозорі перегородки дають можливість побачити, чим займається чиновник - своїми прямими обов'язками, чи грається на комп'ютері, - але я сумніваюся, що вони допоможуть викорінити хабарництво".
Однак якщо скляні перегородки і відеокамери все ж досягнуть своєї мети - вони заощадять підприємцям Харкова чималі кошти. Адже, за словами підприємців, на сьогодні багато питань в дозвільній сфері не вирішуються без певного "фінансового вливання", причому порядок сум може починатися від 100 доларів. "Візит пожежників у мій магазин секонд-хенду обходиться мені у 100 доларів. Добре, що вони приходять продовжувати дозвіл тільки раз на рік. Але ж перевіряючі натовпами ходять!" - розповіла нам підприємець Тетяна С.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас