Зростання ВВП США в IV кварталі 2010 р. склало 2,8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП США в IV кварталі 2010 р. склало 2,8%

Казна та Політика
278
Зростання ВВП США в IV кварталі 2010 р. виявилося помітно меншим від попередніх оцінок і не перевищило навіть 3%. Згідно з уточненими даними Міністерства торгівлі США, в жовтні-грудні минулого року американська економіка зросла лише на 2,8%, передає РБК.
Попередні ж дані вказували на зростання в 3,2%.
Представлені показники виявилися несподіванкою для ринку - більшість експертів вважали, що зростання ВВП США буде переглянуте у бік підвищення, до 3,3%.
Невелике прискорення зростання в порівнянні з попереднім кварталом (тоді темп зростання ВВП становило 2,6%) Мінторг пов'язує з різким падінням імпорту, з одночасним збільшенням експорту товарів і послуг. У той же час скорочення державних і муніципальних витрат сповільнило темпи зростання економіки.
За весь 2010 р., за уточненими даними, ВВП США збільшився на 2,8%, тоді як раніше повідомлялося про зростання на 2,9%. У 2009р., нагадаємо, американська економіка скоротилася на 2,6%.
Незважаючи на те, що темпи зростання економіки США прискорюються (у II кварталі - 1,7%, в III кварталі - 2,6%, в IV кварталі - 2,8%), їй ніяк не вдається подолати тривідсотковий бар'єр, необхідний для скорочення безробіття в країні. Останнє з початком кризи досягало 10%, але навіть після закінчення рецесії ніяк не може опуститися нижче 9%, що викликає занепокоєння у влади.
Зазначимо, що витрати і капіталовкладення федерального уряду США в IV кварталі 2010 р. знизилися на 0,2%, хоча до цього даний показник не знижувався протягом шести кварталів поспіль, а в III кварталі 2010р. зріс на 8,8%.
Експерти також додають, що сповільнення темпів зростання найбільшої економіки світу вже стало справжньою проблемою для президента США Барака Обами і його Демократичної партії. Багато в чому саме зростання безробіття і низькі темпи економічного зростання країни стали однією з причин програшу команди Обами на виборах до конгресу.
Нагадаємо також, що згідно з офіційними даними рецесія американської економіки, спровокована фінансовою кризою, завершилася в червні 2009 р. За даними NBER (Національного бюро економічних досліджень), минула рецесія увійшла в історію як найдовша з часів Другої світової війни: економічний спад тривав 18 місяців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас