Фондовий ринок чекає від держави забезпечення захисту прав акціонерів і кредиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок чекає від держави забезпечення захисту прав акціонерів і кредиторів

Казна та Політика
192
Забезпечення захисту прав акціонерів і кредиторів, прозора і незалежна судова система, захист інтересів інвесторів і прискорення темпів реформування економіки - завдання, які держава повинна забезпечити для побудови фондового ринку та поліпшення інвестиційного клімату в країні, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.
Серед ключових позитивних змін у країні, що відбулися з приходом нової влади, респонденти назвали консолідацію влади, політичну стабілізацію, відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), проведення структурних реформ.
На думку директора аналітичного департаменту інвесткомпанії "Драгон Капітал" Андрія Бесп'ятова, об'єднання політичної еліти позитивно позначилося на іміджі України, різко підвищивши інтерес іноземних інвесторів.
За словами експерта, це знайшло відображення в зростанні вартості українських компаній, що торгуються на фондовому ринку майже на 70%, значно знизилася вартість залучення боргу за кордоном, що дозволило державі та крупним компаніям зайняти мільярди доларів на поточні потреби і для фінансування капіталомістких інвестпрограм.
Крім того, відзначив Бесп'ятов, нова влада взялася за реалізацію декларованих десятиліттями, однак не проведених раніше реформ, включаючи податкову, пенсійну і адміністративну.
Аналітик інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач, у свою чергу, в числі позитивних факторів також вказала зважену геополітичну позицію президента. Зокрема, всупереч традиційним уявленням про Януковича як про проросійського політика, йому все ж вдалося налагодити конструктивний діалог із Заходом, вважає експерт.
Головач також зазначила, що консолідація влади дозволила розпочати низку назрілих, але непопулярних реформ (збільшення цін на газ, пенсійна реформа), на які не наважувалися попередні уряди. "При цьому в світлі необхідності такого реформування особливо важливою стала взаємодія з МВФ, який виступив консультантом в цих стратегічних питаннях", - підкреслила аналітик.
Крім того, за її словами, МВФ просуває збільшення капітальних видатків державного бюджету, які спрямовані на розвиток економіки та сприяють створенню більшої доданої вартості.
Начальник аналітичного відділу інвесткомпанії UFC Capital Володимир Ланда відзначив, що прихід нової влади сприяв прогнозованості її інститутів, стабілізації роботи великих підприємств, державній підтримці представлених на фондовому ринку компаній і галузей економіки.
У той же час ключовими проблемами держави учасники ринку вважають непрозорість і залежність судової системи, відсутність ефективного регулювання ринку, захисту прав кредиторів та інвесторів.
На думку респондентів, однією з основних проблем фондового ринку, яка особливо гостро проявилася в кризовий період, стало питання захисту інвесторів від недобросовісних емітентів, які свідомо ухиляються від виконання боргових зобов'язань.
"Криза 2008 року не просто показала нам слабкі місця, але поставила інвестора на коліна перед цими невирішеними проблемами. Захист прав акціонерів і кредиторів - ось основне завдання держави як для побудови фондового ринку в Україні, так і для поліпшення інвестиційного клімату в країні", - сказала голова ради директорів групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Валерія Гонтарєва.
За її словами, на прихід прагматичної нової влади покладалися великі надії, проте боротьба з недобросовісними емітентами не тільки не увінчалася успіхом, але і "не зрушилася ні на йоту в потрібному напрямку".
Гонтарєва підкреслила, що іноземний інвестор прийде в країну чи локальний інвестор - на фондовий ринок тільки в тому випадку, якщо він упевнений, що закони в країні виконуються, судова система працює, а держава стоїть на сторожі його інтересів.
Бесп'ятов, у свою чергу, зазначив критику Заходу з приводу "виборчого правосуддя" і погіршення позицій країни в міжнародних рейтингах свободи преси.
На його думку, владі також необхідно прискорити проведення заявлених реформ. "На жаль, багато з оголошених реформ реалізуються набагато повільніше, ніж планувалося, особливо в частині непопулярних кроків. Так, наприклад, незважаючи на загальний позитивний тон спілкування і продовження співпраці з МВФ, зволікання з пенсійною реформою, індексацією цін на енергоносії може відкласти надання чергового траншу. Це, у свою чергу, може негативно позначитися на здатності держави, державних і приватних компаній і банків залучати довгострокове фінансування та інвестиції за кордоном", - вважає експерт.
Крім того, серед існуючих проблем Бесп'ятов вказав на відновлення та посилення адміністративного тиску на бізнес через регулювання цін, в першу чергу на сільгосппродукцію і продукти її переробки, прагнення ввести імпортні мита на нафтопродукти.
На його думку, квотування експорту зернових також стало поверхневим і необґрунтованим кроком, який веде до відновлення корупції в секторі.
Головач серед ключових проблем назвала високу частку сировинної економіки і низьку додану вартість, що робить країну особливо чутливою до зовнішніх шоків. На її думку, підвищити стійкість економіки зможе розвиток переробних галузей, а також галузей, орієнтованих на внутрішній попит.
Як вважає експерт, в даний час для цього необхідно створювати прозорі правила регулювання ринку, що сприятиме залученню іноземних інвесторів. "Зрозумілі правила гри, довіра до судової системи, боротьба з корупцією необхідні для збільшення припливу іноземних інвестицій", - підкреслила вона.
У свою чергу, Ланда відзначив, що в питаннях посилення незалежності судової системи та підвищення прозорості роботи виконавчої влади прогресу недостатньо для формування позитивного інвестиційного іміджу країни.
Серед інших невирішених проблем фондового ринку він назвав реформування депозитарної системи та системи державного регулювання фінансових ринків, зазначивши, що це є помірно негативним, а не найгіршим сценарієм, оскільки при їх розгляді критично важливо уникнути лобістських рішень.
Начальник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин відзначив проблеми з податковим законодавством на фондовому ринку та приведенням його до міжнародних стандартів.
"Неоднозначним питанням став Податковий кодекс. Позитивом стали позначені 5% оподаткування при дивідендах та доходи за ІСІ проти попередніх 15%. Але проблемним є оподаткування при первинному розміщенні на біржах, коли покупець не може віднести купівлю паперів на валові витрати. Ми сподіваємося, що ці проблеми будуть вирішені", - сказав він.
Серед пріоритетних завдань Шевчишин назвав запуск пенсійної реформи, який дозволить учасникам ринку істотно розширити свої можливості і ліквідність ринку та ринкових інструментів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас