Про попередні підсумки виконання Основних засад грошово-кредитної політики на 2002 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про попередні підсумки виконання Основних засад грошово-кредитної політики на 2002 рік

Фондовий ринок
420
Головною ознакою розвитку грошово-кредитної сфери в минулому році було забезпечення стабільності національної грошової одиниці на фоні продовження економічного зростання. Розвиток економіки України створив умови для зростання попиту на гроші, зниження ставок за кредитами, підвищення довіри суб'єктів господарювання і населення до банківської системи. За попередніми оцінками реальний приріст ВВП у 2002 році становив 4.1 %.
Стабільність обмінного курсу гривні, дотримання темпів зростання грошових агрегатів, визначених Основними засадами грошово-кредитної політики на 2002 рік, та прогнозоване зростання цін виробників дозволило зберегти цінову стабільність на споживчому ринку. Індекс споживчих цін за рік становив 99.4 відсотка.
Темпи зростання монетарної бази за рік становили 33.6 відсотків при прогнозі у 32 - 36 відсотків. Це, з одного боку, дозволило задовольнити попит на гроші в економіці, а з іншого, не створювати загрози для цінової стабільності на внутрішньому ринку. Грошова маса збільшилась на 41.6 відсотка.
Відмінною рисою розвитку грошово-кредитної сфери був дефляційний характер динаміки споживчих цін протягом більшої частини 2002 року. Причинами такого розвитку цінової ситуації на споживчому ринку є збільшення насичення ринку товарами (переважно продовольчої групи), отримане внаслідок зростання обсягів виробництва у сільському господарстві, харчовій та переробній промисловостях та істотне посилення відтоку грошей із ринку продовольства у споживчому секторі, обумовлене прискореним зростанням грошових доходів у значної частини населення та можливістю поступової реалізації відкладеного попиту на товари та послуги великої ціни.
Певною мірою дефляції сприяла активізація процесів заощадження коштів населенням в комерційних банках. Так, обсяги залишків на депозитах фізичних осіб в них зросли протягом року на 19 млрд. грн. або на 70.1 відсотків, в тому числі в національній валюті — на 11.4 млрд. грн. або на 76.5 відсотка.
Дефляція була обумовлена виключно індексом цін по продовольчій групі товарів, питома вага якої в сучасній структурі споживання становить майже дві третини. По групі непродовольчих товарів та групі платних послуг дефляції протягом минулого року не спостерігалось. Динаміка відпускних цін виробників також відзначалась прогнозованою, слабоінфляційною динамікою. Це дає підстави не вважати дефляційні напрями цінової динаміки 2002 року тенденцією, яка загрожує подальшому позитивному розвитку економіки країни.
Ситуація на валютному ринку протягом минулого року була стабільною та прогнозованою. Помірна номінальна девальвація гривні, з одного боку, сприяла активізації економічних процесів, в першу чергу, в секторах, орієнтованих на експорт, з іншого, не спричинила тиску на цінову стабільність на внутрішньому ринку. У реальному вимірі гривня девальвувала на 1.22 відсотка.
Слід відмітити, що позитивний розвиток грошово-кредитної сфери у 2002 році ще не дає підстав вважати її стан повністю задовільним. Висока ризиковість банківської діяльності та недосконалість законодавчої бази, що її регулює, не дозволяє довести процентні ставки комерційних банків до рівня адекватного ціновій, курсовій та економічній динаміці. Недорозвиненість фондового ринку та певні диспропорції трансмісійних механізмів стримують рух коштів, що обслуговують економічні процеси в країні. Дефляційні ознаки в динаміці споживчих цін за окремими товарними групами та відмінності у характері ціноутворення в різних галузях господарства створюють ризики появи нових цінових диспропорцій. А тенденція до зменшення темпів зростання ВВП у подальшому може послабити попит на гроші в економіці і призвести до створення надлишкової їх ліквідності. Подальший розвиток грошово-кредитної сфери значною мірою буде залежати від вирішення цих проблем. Враховуючи значні обсяги сплати за зовнішніми борговими зобов'язаннями у наступному році, завдання грошово-кредитної політики у 2003 році можна вважати складнішими, ніж у попередньому.
Основною метою грошово-кредитної політики в нинішньому році має бути забезпечення стабільності гривні як монетарної передумови сталих темпів економічного розвитку. Досягнення зазначеного повинно здійснюватись шляхом регулювання грошово-кредитного ринку через його валютний, кредитний і фінансовий сегменти з використанням відповідних монетарних механізмів та інструментів. Головним завданням цієї політики є підтримання такої зміни монетарних агрегатів, яка, задовольняючи попит економіки на гроші, не створювала б загрози для динаміки споживчих цін.
Досягненню макроекономічних цілей зростання, стабільності грошової одиниці, підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності, створення належних умов для подальшої дедоларизації економіки має сприяти здійснення валютно-курсової політики, орієнтирами якої є забезпечення стабільності реального ефективного обмінного курсу, що формує сприятливі умови для зовнішньоекономічної діяльності, та незначної номінальної девальвації гривні.
За матеріалами:
НБУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас