ОПЕК, можливо, проведе надзвичайне засідання в зв'язку з подіями в Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК, можливо, проведе надзвичайне засідання в зв'язку з подіями в Лівії

Енергетика
342
Члени ОПЕК обговорюють можливість проведення офіційної позачергової зустрічі для обговорення питання про компенсацію випадіння лівійської частки на світовому ринку нафти, повідомляє сайт загальноарабського телеканалу "Аль-Джазіра" з посиланням на неназвані обізнані джерела.
За його даними, видобуток нафти в Лівії скоротився з 1,6 млн до 1,1 млн барелів на добу після страйку лівійських робітників на одному з найбільших родовищ Нафура в центральній частині країни, а також згортання діяльності іноземних компаній у країні.
Лише італійський та іспанський концерни Eni і Repsol з більш ніж десятки іноземних компаній, присутніх у Лівії, продовжують свою діяльність у цій країні.
Представники Eni заявляють про те, що лівійський природний газ продовжує надходити в країну по газопроводу Greeenstream, однак, за визнанням італійських урядових джерел, тиск в газопроводі "дещо знизився".
Ці ж джерела повідомляють про те, що відвантаження лівійської нафти в напрямку Італії припинилося, відзначаючи при цьому, що вона покриває 25% потреби країни в цій сировині.
Лівія, що вступила в ОПЕК в 1962 році, має найбільші запаси нафти в Африці і займає третє місце серед африканських виробників сировини.
Переважну частину видобутої нафти Лівія експортувала до Європи, використовуючи на власні потреби лише 270 тис. барелів на добу. Частка Італії в загальному обсязі експортованої нафти становила 32%, Німеччини -14%, Франції - 10%, азіатських держав - 13%, Китаю - 10%, США - 5%.
Канал з посиланням на німецьких аналітиків повідомляє, що в період з 2006 по 2010 роки Лівія уклала з іноземними компаніями контракти на пошук та видобуток нафти на суму в $2,5 млрд, у той час як для Саудівської Аравії цей показник склав $72 млрд , для ОАЕ - $62 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас