Що чекає гривню у 2011 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що чекає гривню у 2011 році?

Валюта
10561
Причин для обвалу або девальвації національної валюти в цьому році немає. Але сценарії розвитку економіки дуже тривожні.
На сьогоднішній день, як запевняють економічні аналітики, в Україні склалася унікальна ситуація з валютним курсом. З одного боку, деякі чинники вказують на майбутню девальвацію (здешевлення) гривні. У першу чергу, звичайно, про це свідчить зростання негативного сальдо зовнішнього торговельного балансу та очікувана "суперінфляція".
Серед можливих ризиків називаються також зменшення гарантованих виплат для вкладників банків-фізосіб (замість 150 тис. - 50 тис. грн); зростання грошової маси; ініціація НБУ заборони на дострокове зняття коштів з депозитів; підтвердження мінливості курсу національної валюти. Ну а після оголошення наміри НБУ випустити 1000-гривневу банкноту і вивести з обігу дрібні монети у населення практично не залишилося сумнівів у швидкому знеціненні гривні.
З іншого боку, випереджаючими темпами зростає приплив валюти в країну за рахунок різних запозичень. У результаті, за підсумками 2010 року, за даними НБУ, зведений баланс країни має позитивне сальдо більше $5 млрд, що, у свою чергу, є об'єктивною передумовою до зміцнення гривні.
Простіше кажучи, на даний момент склався курс, який вигідний і експортерам, і імпортерам. "Курс зараз збалансований, і девальвуватися гривня, в будь-якому випадку, не повинна. Навпаки, гривня теоретично могла б зміцнюватися. Якщо порахувати інфляцію в Україні в порівнянні з країнами, з якими ми торгуємо останні чотири роки, то залишилася 20-відсоткова "подушка" . Сьогоднішній курс всіх влаштовує, і з різницею в 5% він буде триматися найближчий рік, а може, і два", - розмірковує у коментарі "Главреду" президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала.
На думку експерта Фонду суспільної безпеки Юрія Гаврилечко, цьому "протиприродному курсу" є й інше пояснення: "Експортери, може, і хочуть чергового обвалу гривні, як у 2008 році. На повернений ПДВ від експорту вони знову купують долари. А якщо гривня буде знецінена, то за рахунок чого ж тоді купувати долари і виводити за кордон? Це теж невигідно, і ситуація тримається більш-менш в певних рамках".
Хоча зі зростанням інфляції й утримання курсу гривні додаткові вигоди почнуть отримувати імпортери, додає президент центру ринкових реформ Володимир Лановий. Але поки, якщо вірити Держкомстату, в 2010 році фактично відбулася ревальвація гривні на 6,8%.
Втім, якщо обвал гривні в короткостроковій перспективі нам не загрожує, то у середньо- і довгостроковій перспективі все не так райдужно.
На думку Ланового, до знецінення гривні можуть призвести чотири тенденції. Перша - це повернення урядом у 2011 році боргів на 90 млрд, що дуже ризиковано для бюджету і може супроводжуватися невиконанням зобов'язань перед одержувачами субсидій, бюджетниками і дотаційними галузями. "Це призведе до депресії, можливих неплатежів, погіршить стабільність фінансової системи", - стверджує експерт. У будь-якому випадку, віддача боргів скорочує валютні резерви країни.
Друга тенденція - НБУ діє, виходячи з психологічного настрою населення. Зміцнилася гривня в 2010 році (з 8,1 до 7,9 грн. за $1) - люди понесли гроші в банк, що сприяє зміцненню курсу. Але як тільки у вересні-жовтні 2010-го пішла зворотна тенденція - відразу ж почався відтік гривневих вкладів. "Не думаю, що найближчим часом буде приплив коштів у банках. У людей не вистачає грошей на продукти і оплату тарифів, що збільшуються. До того ж, обсяг гарантованих виплат для вкладників банків-фізичних осіб повернувся до 50 тисяч", - солідарний з колегою Гаврилечко.
Третя тенденція, на думку Ланового, - це небезпечний дефіцит торговельного балансу, який на кінець минулого року склав $4 млрд. У принципі, уряд зміг його компенсувати за рахунок валютних кредитів на $5 млрд. Але не все так просто, стверджує експерт. Ще $7,3 млрд викупило населення. Таким чином, додатковий попит на валюту становить приблизно $11 млрд.
Рік тому "розрив" не перевищував $4 млрд ($1 млрд - з експорту-імпорту і $3 млрд купило населення). Тобто спостерігається збільшення попиту на валюту в 2,5 рази в порівнянні з минулим роком. Якщо пролонгувати цю тенденцію, то, за підрахунками Ланового, в 2011 році брак валюти складе $16 млрд. Причому, МВФ у 2011-му поки "розщедрився" тільки на $6 млрд траншу для України.
Четверта тенденція - уряд починає позичати гроші під дедалі вищі відсотки. 7,5% - це дуже багато для такої малорентабельної країни, як Україна, вважає Лановий. Звідси - категоричний висновок: "Певна стійкість валютного курсу може бути збережена. Але це суто зовнішня стійкість, і нам слід було докорінно переглянути ставлення до економіки, і, в першу чергу, до підприємництва".
У довгостроковій перспективі тенденція ще більш плачевна. "Все, що ми споживаємо, привозиться з-за кордону. Україна не забезпечує себе практично нічим, тому, щоб більш-менш звести баланс, курс утримується. Але чим більше буде "вимиватися" внутрішнє виробництво і заміщатися імпортом, тим гіршою буде ситуація" , - прогнозує Гаврилечко.
Більше того, через відсутність серйозних інвестицій і модернізації експортери через деякий час почнуть істотно програвати своїм конкурентам на зовнішніх ринках за ціною. І як тільки це станеться, НБУ доведеться "відпускати" гривню, щоб зберегти для них конкурентну перевагу.
Варіант зміцнення експортних позицій України (за рахунок пільг, дотацій) поки не спостерігається, а на зовнішні ринки уряд України ніяк не впливає. "Вся економіка працює на експорт, а споживаємо ми за рахунок імпорту і повністю залежимо від коливань курсу, балансу, світових цін", - міркує Лановий.
Розраховувати ж на "золотий дощ" інвестицій, які ось-ось, як запевняє уряд, проллються на Україну, поки не варто, вважає експерт Гаврилечко. Вивезення капіталу, як і раніше, перевищує інвестиції в Україну. Тільки на Кіпр українці вивели в 2010 році $9 млрд.
Розміри "тіньового сектора" дозволяють, у кращому випадку, знайти кошти на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду, але не країни в цілому. Статистика переказу грошей заробітчанами також не показує якихось фантастичних сум.
Стримано-оптимістичну оцінку перспектив гривні дав президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило: "Ми будемо і далі спостерігати зростання зовнішньої торгівлі, але буде і приплив інвестицій, корпоративних ресурсів, і об'єктивно навряд чи варто очікувати в 2011 році показань до девальвації гривні. Про обвал говорити однозначно не варто. А з огляду на потребу в кредитах МВФ, НБУ буде прагнути до гнучкого курсоутворення, що призведе до зміцнення реального ефективного обмінного курсу".
Чи підтвердяться прогнози, ми дізнаємося не раніше серпня-вересня 2011 року, - компромісно розсудив Дмитро Боярчук, директор Центру "CASE-Україна". "У середньостроковому періоді, - говорить він, - нас чекає девальваційний шок через 5-7 років, якщо не відбудуться принципові зміни в економіці і не запрацює пенсійна система".
Тож сценарій девальвації гривні повністю відкидати не можна. Правда, поки експерти можуть лише гадати, що може стати "спусковим гачком" для її знецінення. У 2008 році таким механізмом стала криза (втім, девальвація гривні була неминуча, навіть якби світові "цунамі" обійшли Україну стороною). У 2011-2012 рр. експерти радять уважніше придивлятися до таких показників, як погіршення торговельного балансу і достаток кредитних грошей, які непрозоро витрачаються в Україні.
Єдине, в чому всі експерти солідарні, - так це в прийдешній інфляції, яка, напевно, перевищить закладені в бюджеті 10%. Природно, що в цій ситуації у будь-якого читача вже назріло питання, а в чому ж тоді зберігати свої заощадження, щоб їх як мінімум врятувати, а як максимум - примножити? Загальне правило, як відомо, свідчить, що зберігати їх потрібно в тій валюті, яку людина отримує. І, як додав Жалило, "не намагатися грати на курсі".
Несподіваний, але дуже прибутковий "інструмент" запропонував "Главреду" Гаврилечко: "Гроші, вкладені в будь-який продукт харчування, дають більший прибуток на вкладену гривню, ніж будь-який депозит. Так, гривня, вкладена в гречку в минулому році, дала 120% прибутку на початок цього року. Якщо гречка може зберігатися чотири роки, то навіщо нести гроші в банк?" Традиційно варто зберігати гроші в золоті (хоча воно зараз на піку), доларах і в товарах.
Алла Присяжнюк
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас