Банкіри: Темпи зниження ставок за кредитами в 2011 р. можуть сповільнитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Темпи зниження ставок за кредитами в 2011 р. можуть сповільнитися

Кредит&Депозит
905
Ставки за кредитами цього року будуть знижуватися більше повільними, ніж у 2010 році, темпами, вважають опитані банкіри.
"Ми спостерігали останні півроку досить значне зменшення відсоткових ставок за кредитами юридичним особам, які сьогодні знаходиться на рівні 15-18%. Думаю, що цього року є можливості для подальшого зниження ставок, але навряд чи вони будуть опускатися нижче 10-12%. Ставки за кредитами населенню будуть знижуватися більше повільними темпами, ніж за корпоративними кредитами", - сказав голова правління Сведбанку Райнер Мюллер-Ханке.
При цьому він зазначив, що досить висока ліквідність банків буде підштовхувати банки до зниження відсоткових ставок за кредитами.
Уповільнення темпів зниження кредитних ставок прогнозує і голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
"Такого помітного, тобто було майже п'ять відсоткових пунктів, зниження ставок за кредитами і депозитами (у 2010 році - ред.), не буде. Ми очікуємо на деяке зниження відсоткових ставок - на 0,5 - 3 п.п.", - сказав банкір.
Заступник голови правління VAB Банку Цвєтан Петринін вважає, що ставки за споживчими кредитами цього року суттєво не зміняться.
"Не варто очікувати на пом'якшення умов кредитування - на сьогодні вони, як для такого виду кредитування, досить лояльні", - сказав він. При цьому банкір відзначив, що протягом 2011 року обсяги кредитування в роздрібному сегменті повинні збільшитися "в рази" у порівнянні з 2010 роком.
У 2011 році темпи зростання обсягів на ринку кредитування будуть збільшуватися, буде посилюватися конкуренція між банками, особливо в сегментах автокредитування і споживчого кредитування, додав він.
За словами Петриніна, на ринку споживчого кредитування працює близько 10 банків, і в найближчому майбутньому очікується поява ще кількох нових гравців: цей сегмент кредитування стає все більш цікавим для банків зважаючи на високу прибутковість і короткі терміни кредитування. Банкір вважає, що окремі банки цього року можуть збільшити пропоновані суми кредитування для того, щоб зробити продукт більш привабливим, і будуть конкурувати за швидкістю ухвалення рішень.
Разом з тим, за його оцінкою, іпотечне кредитування цього року не зможе істотно активізуватися.
"Обмежений попит на нерухомість, все ще високий рівень відсоткової ставки стримують попит на іпотеку і власне кредитування. Єдиний продукт, який зараз продається, - це кредит під заставу нерухомості: такі кредити, як правило, беруть приватні підприємці для розвитку бізнесу", - додав він.
За оцінкою голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, в 2011 році динаміка зростання кредитного портфеля банків буде на рівні 2010 року.
"Темпи приросту кредитних операцій, мені здається, збережуться в 2011 році на рівні 2010 року. Тобто якогось значного зростання не буде", - вважає банкір.
За його словами, цього року банки будуть розширювати кредитування промислових і сільськогосподарських підприємств, а також нарощувати споживче кредитування. Сегмент автокредитування буде збільшуватися в основному за рахунок лізингових програм, додав Дубілет.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас