Сланцевий газ в Україні: "Газпром" не вірить, Америка - перевірить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сланцевий газ в Україні: "Газпром" не вірить, Америка - перевірить

Енергетика
5139
У "Газпромі" не вірять у перспективність видобутку сланцевого газу в Україні, а намір нашої влади вирішити проблеми диверсифікації енергопоставок за його рахунок називають "ілюзією". З одного боку, на які ще оцінки варто було чекати від російськогоф газового монополіста, з іншого - варто визнати, що тема видобутку сланцевого газу в заявах українських політиків часто виглядає відверто спекулятивно, а аж ніяк не як реальна перспектива. Те ж саме можна сказати і про скраплений газ, яким Україну обіцяють завалити на противагу газпромівському, але чомусь про це йдеться тільки напередодні переговорів щодо ціни на російський газ. Виникає стійке відчуття того, що газ із альтернативних джерел використовується українською владою, в основному, як додатковий аргумент на нескінченних "газових" суперечках з Росією, і нічого більше. Однак, є і зрушення в цій сфері. Після декількох років переливання з пустого в порожнє намітився певний прорив - 15 лютого ц.р. уряду України і США підписали у Вашингтоні меморандум про співробітництво в галузі розвідки сланцевого газу. Тобто, надія на те, що американці, які цілком успішно, щоправда, за їхніми ж словами, розробляють сланцеві пласти на своїх територіях, допоможуть і нам дістатися до жаданого метану. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, який взяв найактивнішу участь у переговорах, підкреслив, що реалізація цих проектів покликана забезпечити гарантії надійного постачання енергоресурсів та підвищити енергетичну безпеку України.
Сланцевий газ - переоцінений актив?
Вже цього тижня тема видобутку в Україні сланцевого газу перекочувала з-за океану власне в Україну, і в Росію, де експерти активно збиралися і обговорювали... У ході круглого столу "Актуальні проблеми європейської енергетики, який проходив 21 лютого в "Газпромі", начальник Управління структурування та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв особливу увагу приділив собівартості видобутку сланцевого газу. Останнє, на думку експерта "Газпрому", робить його в Україні нерентабельним.
За даними Комлєва, собівартість видобутку сланцевого газу за десятьма американським компаніям становить 200 дол за 1 тис. кубометрів, а ціна для населення буде, відповідно, вище. При цьому експерт нагадав, що США обіцяли допомогти Україні в питаннях геологорозвідки цього палива.
"Диво" сланцевого газу, за його словами, полягає не в економічних вигодах, а в тому, що компанії , які видобувають його, примудряються виживати. На думку Комлєва, і виходить у них це за рахунок хеджування. Мабуть, експерт мав на увазі ф'ючерсні контракти з продажу сланцевого газу, коли отримання реальних коштів, по суті, випереджає фактичний видобуток. "Ми маємо право очікувати, що так звана бульбашка сланцевого газу в США має лопнути. Тому сподіватися на те, що видобуток сланцевого газу є паличкою-рятівницею для відмови України від так званої залежності від Російської Федерації, насправді не доводиться", - заявив Комлєв.
Він не забув нагадати, що в 2010 році, з урахуванням знижки на газ, яку уряд РФ нам надав, Україна отримала субсидій на 1,8 млрд. доларів.
Однак, говорячи про знижки та субсидії, "Газпром" забуває, що Україна, споживаючи тільки в Києві 40 млрд. кубометрів російського газу на рік, сама є одним з найбільших джерел живих грошей для російського монополіста. При цьому ціни, які "Газпром" встановлює для "Нафтогазу", залишаються одними з найвищих у Європі. На цьому тлі всі розмови про "потурання" виглядають непереконливо.
Але повернемося до сланцевому газу, що так дратує "Газпром". Як вже говорилося, уряди України і США підписали у Вашингтоні меморандум про співробітництво в галузі розвідки цього палива.
Одна з провідних американських компаній "Shell" вже веде активні переговори з Кабміном щодо вироблення умов, на яких її дочірня структура - "Shell Ukraine Exploration and Production" зможе почати пробне буріння. Підписані попередні угоди про видобуток сланцевого газу і з компанією "Exxon Mobil". Тому американці, яких дуже важко запідозрити у відсутності прагматичності, готові вкладати серйозні кошти в українські проекти з нетрадиційної видобутку газу. Напевно, у них для цього є передумови.
Краще переоцінити, ніж недооцінити
Так вдало збіглося, що буквально напередодні газпромівського круглого столу в Москві Інститут Горшеніна проводив у Києві теж круглий стіл, присвячений перспективам розвитку альтернативних джерел енергії в Україні. Більш того, сланцевий газ став лейтмотивом цього заходу, так що, як мовиться, ходити далеко не довелося...
Як зазначив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, щодо перспектив видобутку сланцевого газу однією з головних проблем є невизначеність щодо його запасів на території України (одне з найбільш перспективних родовищ сланцевого газу в Україні розташовується на Прикарпатті - в Івано-Франківській та Львівській областях).
Соколовський нагадав, що в 2009 році готувалося засідання РНБО, присвячене енергетичної тематики, перед яким робилися запити в усі компетентні установи України щодо довідки за запасами блакитного палива. "Йшлося про шахтний метан, сланцевий газ і запаси звичайного газу на українському шельфі. Протягом 3-х місяців на офіційних бланках з солідних установ були отримані доповіді, в яких оцінки відрізнялися на порядки. Щодо сланцевого газу цифри розходилися від приблизно 2-х трлн. до 30 трлн. кубометрів. І це не тому, що фахівці в Україні погані, це означає тільки те, що інформація по запасах сланцевого і інших видів газу в Україні ще дуже неточна і неперевірена", - переконаний експерт.
За його словами, дуже великий розкид в оцінках дуже заважає ухваленню зважених рішень. "Напевно, і зараз ситуація залишається подібною, і це проблема не тільки України. Ще недавно поляки раділи тому, що у них підтверджені запаси в 1,3 трлн. кубометрів сланцевого газу, останні дані їхніх фахівців говорять усього про 0,15-0, 2 трлн. кубометрів газу. Напевно, щось схоже станеться й в Україні, але для остаточної оцінки наших запасів потрібні технології і гроші. Це стосується і шахтного метану, якого в Україні, за деякими оцінками, 8 трлн. кубометрів. Сьогодні тільки Юхим Звягільський як власник шахти ім. Засядька обрав прагматичну позицію - не чекаючи на остаточні оцінки, він вже видобуває шахтний метан, створюючи таким чином дегазацію шахти та підвищуючи її безпеку", - зазначив Соколовський.
Ми ж нагадаємо, що "Нафтогаз" вже створив СП з "Газпромом" з видобутку метану на вугільних шахтах. Правда, цей альянс отримав вельми неоднозначну оцінку експертів. Але про це пізніше. Що ж стосується сланцевого газу, то цілком зрозуміло, що тільки початок розробки родовищ може розставити всі крапки над "і", а для цього потрібні чималі гроші і технології, яких в Україні немає.
Енергетичної незалежності без інвестицій не буває
Розвиток альтернативних джерел енергії в Україні буде можливий тільки за умови формування привабливого інвестиційного клімату, вважають експерти.
Зокрема, директор Інституту геологічних наук НАНУ Петро Гожик зазначив, що в Україні вже давно розвідані значні родовища природного газу, видобуток якого можливий як традиційними, так і новими методами, проте їх розробка не ведеться через відсутність коштів.
"Родовища є - це і Одеська область, і Крим, і Дніпровсько-Донецький басейн, й інші регіони. За нашою оцінкою, Україна може розраховувати на 13 трлн. кубометрів природного газу. Ще в 2007 році ми мали почати буріння декількох дослідних свердловин, але в держави грошей не було і немає. Значить, потрібно залучати приватного інвестора", - зазначив Гожик.
На думку геолога, українська влада повинна визначитися, що їй потрібно: газ або податки. "Одне з двох виключається. Якщо ми хочемо розвивати видобуток власного газу, ми повинні звільнити інвестора від податків", - вважає Гожик.
У цілому, підтримавши думку представника Інституту геології, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук наголосив на необхідності більш виваженого підходу держави до вибору інвестора.
"Нафтогаз" створив спільне підприємство з видобутку шахтного метану з "Газпромом", коли відомо, що в росіян немає ні досвіду, ні технологій, ні вільних коштів для інвестицій. Чому українці вирішили взяти собі в партнери компанію, яка, не маючи відповідних ресурсів, як ніхто інший зацікавлена в збереженні контролю над українським ринком газу? Адже є закордонні компанії, які зацікавлені у співпраці з Україною з цієї тематики і мають досвід у видобутку шахтного метану. Перебуваючи в залежності від Росії по нафті, газу і в значній мірі в атомній енергетиці, ми створюємо СП з видобутку шахтного газу саме з нею. Я нічого не маю проти росіян, але не думаю, що варто всі яйця класти в один кошик", - підкреслив Тодійчук.
Як зазначив менеджер зі зв'язків з державними органами влади ТОВ "Shell Ukraine Exploration and Production" Олексій Татаренко, Україна має значний потенціал у сфері видобутку власного природного газу, в тому числі і сланцевого. Разом з тим, на його думку, зарубіжним інвесторам вкрай необхідні надійні гарантії. "На сьогоднішній день питання законодавчого забезпечення діяльності нашої компанії в Україні багато в чому вирішено. Ми вітаємо механізм, запропонований урядом України і який дає достатні гарантії для інвестора, що вкладає гроші в проекти нетрадиційної видобутку палива. Йдеться про угоду про розподіл продукції - це той механізм, який дозволяє отримати велику ділянку для розробки на той термін, який забезпечить економічну вигоду інвесторові", - зазначив Татаренко.
Екологічний аспект сланцевого питання
Інвестиції і технології - це чудово, але не варто забувати про те, що промисловий видобуток будь-яких корисних копалин пов'язаний з різким підвищенням техногенного впливу на навколишнє середовище. У зв'язку з цим розробка родовищ сланцевого газу є дуже ризиковим підприємством. Питання наслідків видобутку цього палива для екології обговорювалося в Конгресі США, а у Франції роботи зовсім припинені саме за наполяганням екологів, поляки теж вельми насторожено ставляться до реалізації "сланцевого" проекту. Справа в тому, що видобуток газу з сланцевих пластів передбачає горизонтальне буріння з подальшою закачуванням в порожнечі, що містять газ, води, яка його витіснить до інших свердловинах. При цьому перемички між окремими порожнинами в сланцевих пластах руйнують методом гідророзриву, що за несприятливих обставин може спричинити за собою утворення величезних провалів або затоплення територій. Враховуючи, що в України і без того вистачає територій з величезними підземними порожнечами, які виникли в результаті видобутку вугілля чи залізної руди, розробка сланцевого газу може явно не порадувати жителів Прикарпаття. Якщо в США видобуток цього палива ведеться у малонаселених районах, то в Україні чи Польщі ситуація дещо інша. До того ж місто Калуш Івано-Франківської області вже переведено до розряду зони лиха, там почав просідати ґрунт над шахтними виробками, на яких стоять сотні житлових будинків.
Разом з тим, керівник проектів Центру глобалістики "Стратегія 21" Сергій Жук переконаний, що безпека технологій видобутку сланцевого газу постійно підвищується, і в майбутньому буде тільки рости.
Сланцевий газ ніколи не буде дешевшим за звичайний
Продовжуючи, так би мовити, конструктивно критикувати саму ідею видобутку сланцевого газу, не можна не навести оцінки українських експертів щодо економічних показників даного проекту. А прогнози цілком вписуються в риторику представника "Газпрому". Українські фахівці переконані, що собівартість видобутку і ціна сланцевого газу ніколи не опуститься нижче за витрати на видобуток природного газу традиційними методами.
Так, на думку Соколовського, сланцевий газ, в принципі, не може бути дешевшим за газ традиційної видобутку. За його словами, в Польщі, яка також, як і Україна прагне до широкомасштабної видобутку сланцевого газу, собівартість його видобутку буде майже вдвічі перевищувати американську.
У свою чергу, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук зазначив, що собівартість сланцевого газу в США після відпрацювання технологій і початку широкомасштабної видобутку скоротилася з 230-250 дол. за 1 тис. куб. м до 85-90 дол. за 1 тис. куб. м.
Додамо до думки експерта, що собівартість видобутку російського газу, за деякими оцінками, знаходиться в межах 30-40 дол. за тисячу кубометрів при відпускній ціні в 250-300 дол. за тисячу кубів.
"Але для нас навіть 250 доларів за тисячу кубометрів, тобто, та собівартість, з якою почали американці, є цікавою, тому що російський газ все одно коштує дорожче. До того ж видобуток власного газу залишається вигідним, тому що це не тільки енергетична незалежність країни, але й додаткові робочі місця, і розвиток суміжних галузей економіки, зокрема машинобудування", - переконаний Тодійчук.
Татаренко повідомив, проект видобутку сланцевого газу, подібний за масштабами тому проекту, який Shell планує реалізувати в Україні, вже здійснюється у США останні 10 років. "Роботи ведуться на ділянці в 10 тис. кв. км, у 2004 році в проект інвестовано 10 млрд. дол, і минулого року компанія вийшла на рівень видобутку 8 млрд. куб. м газу. До 2020 року Shell планує добувати на цій ділянці вже 24 млрд. куб. м сланцевого газу", - сказав він.
За словами Татаренко, потенціал українського проекту компанія оцінює приблизно в 20 млрд. куб. м газу на рік. "Звичайно, це лише попередні оцінки, і тільки після запуску пілотного проекту можна буде говорити більш конкретно. Найближчим часом ми очікуємо на оголошення українським урядом конкурсу на розробку родовищ сланцевого газу", - додав Татаренко.
Він так само відзначив, що розробка сланцевого газу на території України може виявитися досить перспективною для українського машинобудування, яке почне випуск спеціального устаткування.
Ґрунтуючись на експертних оцінках, можна говорити про те, що, незважаючи на всі існуючі мінуси розробки родовищ сланцевого газу, років через 10 після початку видобутку Україна може виявитися в плюсі. Але експерти переконані, що перспективи видобутку сланцевого газу ні в якому разі не можна розглядати у відриві від загальної енергетичної стратегії держави.
Економія ресурсів - від простого до складного
Паралельно з розвитком альтернативної енергетики Україні потрібно серйозно взятися за енергозбереження і підвищення енергоефективності, тільки таким чином можна домогтися реального зниження залежності від традиційних енергоносіїв. Ось так коротко можна охарактеризувати ідеологію, якої радять експерти дотримуватися українській владі.
На думку Соколовського, не можна сьогодні думати про розвиток альтернативної енергетики, а завтра про енергозбереження, обидва процеси повинні йти паралельно. "За рівнем споживання газу на душу населення і одну одиницю ВВП, ми споживаємо в середньому в 3-4 рази більше, ніж наші сусіди з Центральної Європи. Якщо ми знизимо річне споживання газу з 70 млрд. куб. м до 40 млрд. куб. м, то це буде величезним досягненням", - зазначив експерт.
На його думку, в Україні вкрай деформований енергетичний баланс. "У нас частка електроенергії у загальному балансі енергоносіїв в 4-5 разів менше, ніж у цивілізованих країнах Європи. При цьому вся Європа йде по шляху впровадження альтернативних джерел генерування електроенергії, і до 2020 року планує довести обсяг електроенергії з альтернативних джерел до 20%, а німці - навіть до 21%. Якщо Україна до 2020 року вийде хоча б на 7% альтернативної електроенергії в загальному балансі споживання, то це буде колосально. Сьогодні в нас на вітроенергетику та інші альтернативні джерела припадає менше 1%", - підкреслив Б. Соколовський.
Він також нагадав, що в Україні існує закон про "зелений тариф", який передбачає, що електроенергія, вироблена за допомогою вітру або сонця, повинна закуповуватися Енергоринком за більш високим тарифом, ніж електроенергія з традиційних джерел. "Але ось живий приклад, в Полтавській області хотіли створити комплекс з виробництва електроенергії за рахунок спалювання сміття.
Погодьтеся, що для України - дуже актуальне питання. Однак виявилося, що, відповідно до закону про "зелений тариф", електроенергію можна продавати лише на загальних підставах. Нам необхідно всебічно удосконалити нормативну базу в сфері альтернативної енергетики та енергозбереження", - підкреслив експерт.
Ну і, звичайно, Україні як повітря необхідний прозорий енергоринок, вільний від корупційних схем.
Але раз вже ми почали зі сланцевого газу, то їм варто і закінчити. Як вважає глава Інституту геологічних наук Петро Гожик, очевидно, що видобуток цього палива потребує значних капіталовкладень. "США йшли до видобутку свого сланцевого газу 30 років, пробуривши 11 000 свердловин, перш ніж отримати позитивний результат. При цьому в Америці велика частина сланцевого газу залягає на глибині від 500 метрів до кілометра, тоді коли в нас сланцевий газ знаходиться на глибині 2 - 3 км, що буде вимагати для його видобутку явно великих витрат, ніж у США", - зазначив експерт. У зв'язку з цим, П. Гожик вважає, що Україні не в якому разі не можна відкладати в довгий ящик проекти з видобутку газу на своїй території традиційними методами.
Нехай результати всіх наших починань у галузі видобутку власного газу як традиційними, так і альтернативними методами можна буде відчути не раніше ніж через 5, а то й 10 років, але приступати потрібно вже сьогодні. Тільки в цьому випадку в "Газпромі" зрозуміють, що альтернативний російському газ в Україні рано чи пізно з'явиться, і зважати на це доведеться...
Петро Черних
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас