Фірташ обійшов митницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ обійшов митницю

Енергетика
1346
Найближчим часом Державна митна служба може відновити вільне розмитнення імпортного природного газу для ЗАТ "Укргаз-енерго".
Як стало відомо, таку можливість їй надав Окружний адміністративний суд Києва, який скасував днями урядову постанову, якою імпорт блакитного палива дозволялося вести виключно НАК "Нафтогаз України".
"Нафтогаз України" став монополістом-імпортером три роки тому, коли Кабмін прийняв постанову №163 від 5 березня 2008 р. "Про реалізацію імпортного природного газу на території України". Відповідно до неї, Державна митна служба повинна була проводити попереднє митне оформлення імпортного блакитного палива виключно для НАК. Де-юре дану урядову постанову було прийнято на виконання рішення РНБО від 1 лютого 2008 р. "Про заходи стабілізації фінансового стану "Нафтогазу України" та ситуації на ринку природного газу". Де-факто ж ідеологом цього нововведення на газовому ринку була тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, яка таким чином завдавала удару по основному на той період імпортеру - ЗАТ "Укргаз-енерго".
Юристи ЗАТ практично відразу відреагували на "митну ініціативу" Тимошенко: вже влітку 2008 р. в Окружному адміністративному суді Києва був зареєстрований позов, в якому "Укргаз-енерго" вимагало скасування постанови №163. Незважаючи на те, що в той час Тимошенко продовжувала займати прем'єрське крісло, це клопотання було задоволено дуже оперативно. Так, вже 7 липня 2008 р. Окружний адмінсуд Києва визнав, що Кабмін не мав права створювати "Нафтогазу" привілейоване становище, а 9 квітня 2010 р. Таке ж рішення прийняв Київський апеляційний адмінсуд. Але влітку минулого року обидва ці вердикти були скасовані "Вишкою", а справу направлено на повторний розгляд до першої інстанції.
Як стало відомо, 10 лютого в рамках цього процесу Окружним адміністративним судом Києва було прийнято фатальне рішення: визнати незаконною постанову Кабміну №163 в частині розмитнення газу виключно для "Нафтогазу". Підставою для винесення цього вердикту стало те, що уряд нібито перевищив свої повноваження, вносячи такі зміни в газовий ринок країни. "Конституцією України передбачено, що правила конкуренції та основи зовнішньоекономічної діяльності визначаються виключно законами. При цьому законодавством не передбачено право Кабміну визначати і обмежувати коло суб'єктів, яким дозволено здійснювати випуск газу у вільний обіг за тимчасовими митними деклараціями. На підставі цього суддівська колегія приходить до висновку, що оспорюваний акт (постанова Кабміну №163, - ред.), яким "Нафтогаз" поставлений в привілейоване становище відносно інших імпортерів газу, не відповідає вимогам законодавства", - йдеться в мотивувальній частині судового рішення.
У цьому ж вердикті вказується, що Кабмін зобов'язаний офіційно оприлюднити дану судову постанову після того як вона набере чинності. Судячи з того, що цього досі не зроблено, уряд планує оскаржити лютневе рішення Окружного адмінсуду Києва. Якщо ж юристам Миколи Азарова не вдасться цього зробити, вже найближчим часом Енергетична регіональна митниця отримає повне право розмитнювати газ не тільки для "Нафтогазу", але й інших господарюючих суб'єктів. Першим серед них напевно виявиться "Укргаз-енерго". Адже ця компанія може похвалитися не тільки зовнішньоекономічним контрактом з Rosukrenergo на імпорт до 60 млрд куб м газу/рік, але і впливовим власником в особі Дмитра Фірташа.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас