Світові ціни на нафту наближаються до ціни 147 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на нафту наближаються до ціни 147 доларів

Енергетика
1438
Світові ціни на нафту оновлюють все нові й нові рекорди, поступово наближаючись до історичного максимуму в 147 дол./бар., зареєстрованого в червні 2008 р. Крім ескалації напруженості в Лівії, яка є членом ОПЕК, трейдери побоюються аналогічного розвитку подій в інших великих експортерах чорного золота в Північній Африці і на Близькому Сході.
Напередодні на тлі побоювань щодо перебоїв у поставках сировини з охопленої народними заворушеннями Лівії барель нафти марки Brent подорожчав більш ніж на 3 дол. - до 105,74 дол./бар. При цьому максимальна ціна операції під час торгів напередодні досягла найвищого показника з 4 вересня 2008 р. - 108,7 дол./бар.
"Ціни на нафту в найближчі дні проб'ють позначку 110 дол., і, якщо до того часу нічого не заспокоїться, вони затримаються в районі 110-120 дол. ще протягом кількох місяців. Якщо ж трусне ще кого-небудь, наприклад, Саудівську Аравію, то ми зможемо побачити і планку в 150 дол.", - вважає аналітик "Інвесткафе" Дмитро Адамідов.
Експерт ІК "Велес Капітал" Василь Танурков каже, що ціна в 147 дол./бар. можлива, якщо в Саудівській Аравії почнуться якісь серйозні проблеми. "Світова економіка, по суті, ще не відновилася, тому 140 дол./бар. - це абсолютно апокаліптичний варіант. Якщо буде ціна нафти у 140 дол., це буде сигналом того, що починається нова рецесія. Я боюся, що навіть 120 дол. може викликати нову рецесію", - попередив експерт.
Тим часом, великі нафтові компанії поступово згортають свій бізнес в Лівії і евакуювали співробітників. Так, одна міжнародна компанія припинила видобуток близько 100 тис. барелів на добу, що становить близько 6% від всього видобутку найбільшого африканського експортера. Інші нафтові компанії в міру того, як лівійський лідер Муаммар Каддафі бореться за збереження влади в країні, оголосили про евакуацію співробітників. "Ринок сильно нервує через новини про повстання в Лівії, і це підігріває ціни. Вибух може статися вже через кілька днів, і створюється відчуття, що ситуація не вирішиться найближчим часом", - відзначив аналітик Barclays Capital Іньсі Юй.
Проте основним ризиком для нафти все ще залишається ймовірність поширення заворушень на Саудівську Аравію, яка постачає на світовий ринок близько 10% всієї нафти. Крім того, королівство є єдиним виробником, який може в разі потреби різко наростити постачання чорного золота. "Якщо Лівія повністю припинить постачання нафти на світовий ринок, Саудівська Аравія зможе компенсувати це скорочення. Однак у разі поширення заворушень на інші держави Близького Сходу, навіть поставок королівства може виявитися недостатньо", - підкреслив Іньсі Юй.
На даний момент вірогідність поширення протестних настроїв на Саудівську Аравію мінімальна. Єдину загрозу несуть в собі шиїти, які вже вийшли на мітинги в сусідньому Бахрейні, протестуючи проти суннітського уряду. У Саудівській Аравії шиїти - це національна меншина і вони цілком можуть підняти хвилю протесту, кажуть експерти.
"У Бахрейні місцеві виступають проти уряду, і є ймовірність, що вони перекинуться на Саудівську Аравію. Якщо це станеться, ціна нафти може досягти захмарних висот. Навіть якщо просто в Лівії буде підвищуватися рівень напруги і припиняться поставки нафти, то може відбутися ще один стрибок", - вважає Танурков.
За оцінками провідного економіста Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол, світові ціни на нафту перебувають зараз в небезпечній зоні і, в разі продовження заворушень на Близькому Сході, можуть продовжити зростання. "При цьому подальше подорожчання нафти може дуже негативно позначитися не темпах відновлення світової економіки", - заявив напередодні експерт.
Аналогічної точки зору дотримується і Танурков. За його словами, події в Лівії і ймовірність початку заворушень в Саудівській Аравії викликають серйозні побоювання щодо темпів зростання світової економіки. "Це питання виключно високих ризиків", - підкреслив експерт.
Крім того, заворушення на Близькому Сході і безпосередньо в Лівії можуть негативно позначитися на країнах Європи. Вся справа в тому, що ця держава має найбільші у Африці нафтові родовища і через експорт забезпечує чорним золотом Італію, Німеччину та Іспанію. Напередодні на новинах про збільшення ситуації в Лівії котирування італійських нафтових компаній втратили близько 2%.
Як відзначає Адамідов, новини з Лівії є для італійських компаній не найкращими. "Проте потрібно подивитись, як буде розвиватися ситуація в Лівії. Якщо там не буде хаосу і анархії, як у Нігерії, то буде спостерігатися короткострокове падіння, але потім все виправиться. А якщо в країні почнеться безвладдя, то політична обстановка негативно вплине на котирування нафтових компаній: протести можуть обвалити їх на 20-60%", - підкреслив експерт "Інвесткафе".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас