Містам і штатам США загрожує банкрутство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Містам і штатам США загрожує банкрутство

Казна та Політика
2621
Багато міст США виявилися не в змозі виплачувати відсотки по облігаціях через падіння доходів від податків. Рейтингове агентство Moody's попередило про можливість дефолтів і відстрочок платежів у секторі муніципальних облігацій. "У муніципальному секторі Сполучених Штатів можна очікувати нових дефолтів", - заявив гендиректор Moody's Реймонд Макданіел. При цьому, на думку Макданіела, в середньостроковій перспективі "кризи довіри" до муніципальних облігацій з боку інвесторів чекати не варто.
Загальний обсяг ринку муніципальних облігацій США становить близько $2,8 трлн., що відповідає приблизно 17% ВВП країни. Близько 70% власників муніципальних облігацій - приватні інвестори та пайові інвестфонди. В кінці минулого року інвестори стали виводити кошти з фондів, орієнтованих на бонди муніципалітетів і штатів. За даними компанії ICI, з листопада по січень з фондів, що вкладають кошти в боргові зобов'язання муніципалітетів, було виведено приблизно $33,5 млрд.
Впевненість у надійності муніципальних облігацій США була підірвана в зв'язку бюджетними проблемами міст і штатів, зростанням боргового навантаження на місцеві бюджети, а також результатами торішніх виборів до Конгресу США, на яких перемогли республіканці. Тепер інвестори побоюються, що конгресмени-республіканці припинять програму Build America Bonds, запущену в 2009 р. Згідно з цією програмою, влада США субсидувала третину відсоткових виплат по облігаціях муніципалітетів, що дозволяло владі штатів брати гроші в борг під низький відсоток. У середині лютого ставки по 10-річних муніципальних облігаціях США становили 3,56%, тоді як шістьма місяцями раніше вони дорівнювали 2,75%.
Лякають інвесторів тривожні прогнози відомих бізнесменів і аналітиків. Так, фінансист Джордж Сорос, голова фонду Soros Fund Management, заявив, що фінансові й бюджетні проблеми штатів і муніципалітетів можуть стати причиною того, що "в найближчі два роки в Сполучених Штатах станеться щось схоже на кризу євро". "Ви можете побачити 50 великих дефолтів, від 50 до 100 великих дефолтів, навіть більше. Це буде відповідати сотням мільярдів доларів", - стверджує впливовий президент Meredith Whitney Advisory Group Меридіт Уїтні.
"Наступною великою фінансовою проблемою будуть дефолти по муніципальних облігаціях. Борги муніципалітетів за останнє десятиліття зростали дуже швидко, вдвічі швидше, ніж ВВП. На ринку обертаються муніципальні облігації більше ніж на $3 трлн. Не всі вони будуть у дефолті, але ми можемо очікувати близько 100 муніципальних дефолтів. У багатьох місцях фінансове становище на муніципальному рівні просто жалюгідне. Мерам доведеться вибирати: оголошувати дефолт власникам облігацій чи своїм власним виборцям. Досить очевидно, що вони вважатимуть за краще не платити власникам облігацій. Правда, у багатьох випадках це будуть одні й ті ж люди", - вважає пані Уїтні.
Тим часом глава Федеральної резервної системи Бен Бернанке в січні стверджував, що дефолти на ринку муніципальних облігацій малоймовірні, хоча ситуація тут далека від сприятливої. Стримані в оцінках і деякі великі інвестори. "Криза муніципальних облігацій і $100 млрд. дефолтів - це лише домисли. Поки ми бачили лише два-три дефолти, це не більше, ніж в інших сферах, і це нормально для посткризового періоду. Подивіться на Іллінойс - там були агресивні зміни податкової політики. Доведеться затягнути пояси, але муніципалітети впораються зі своїми проблемами", - вважає старший стратег по облігаціях Goldman Sachs Asset Management Джонатан Байнер.
При цьому деякі аналітики не відкидають, що ризикові інвестиції в муніципальні облігації в умовах нервозності ринку можуть принести великі прибутки. "Я не хочу спекулювати на цифрах, але вже зрозуміло, що на ринку муніципальних облігацій будуть проблеми. Чи будуть це помірні проблеми чи ж дуже серйозні проблеми, я не беруся пророкувати. Інвестори точно будуть перелякані. В багатьох інвесторів весь облігаційний портфель складається з муніципальних облігацій, це дуже багато. Думаю, що час купувати муніципальні папери настане тоді, коли у вас від страху будуть руки трястися, - ось тоді ви, цілком можливо, залишитеся з прибутком", - говорить президент і директор з інвестицій Doubleline Capital Джеффрі Гандлах.
Щоб впоратися з проблемами, влада Каліфорнії і Іллінойсу оголосила про скорочення соціальних витрат і підвищення податків. Тим часом у січні відсоткові ставки по 10-річних облігаціях цих штатів збільшилися, перевищивши 4%. Їх подальше зростання може істотно погіршити фінансові проблеми штатів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас