Операція на пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція на пенсії

Казна та Політика
3171
Україні не уникнути пенсійної реформи. На цьому чітко наполягає МВФ. І єдине, що вдалося виторгувати уряду в ході переговорів, - це пом'якшення самого процесу. Іншими словами, шокової терапії пенсійної не буде, жорсткість пройде поетапно. Операція пройде під місцевим наркозом. Яким саме, відповідальні за захід особи розповіли народу в ході парламентських слухань. Слухання пройшли, але питання - залишилися... Не думаю, що, йдучи в Кабмін, Сергій Тігіпко мріяв обійняти посаду віце-прем'єра соціального блоку і міністра соціальної політики.
Але, як мовиться, назвався грибом - лізь у кузов. У результаті він за будь-якого розкладу залишиться крайнім. Пенсійна реформа - не ті терена, де можна добути собі славу.
Тому головна думка, яка пронизала парламентську доповідь Сергія Леонідовича з шаблонним назвою "Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її вдосконалення", була така: альтернативи проведенню пенсійної реформи немає, тому обговоримо деталі.
Є над чим подумати...
А далі весь спіч був присвячений в основному темі анестезії. Отже, що влада може сказати пенсіонерам втішного.
По-перше, багаті заплатять за бідних, причому по справедливості. Кабінет міністрів розглядає можливість обмежити високі пенсії для тих, хто вже їх отримує, а не тільки для тих, хто буде їх отримувати після законодавчого оформлення пенсійної реформи.
"Ми вводимо обмеження на максимальні пенсії. Ви пам'ятаєте, що в нашій пропозиції це обмеження становило 12 мінімальних пенсій. На всіх зустрічах всі люди говорили: чому ця норма стосується тільки новопризначених пенсій? Поширюйте цю норму на всіх пенсіонерів. Ми говорили про 22 - ї статті Конституції України (яка не допускає обмеження чинних прав і погіршення умов для громадян), багато хто говорив: прочитайте статтю 24, в якій йдеться про те, що для всіх українців мають бути рівні можливості. Тому я вважаю, що таку пропозицію до Кабінету міністрів ми б сприйняли. Більш того, ми вважаємо, що максимальний розмір пенсій не повинен перевищувати 10 мінімальних пенсій по Україні", - сказав віце-прем'єр.
По-друге, сьогоднішні проблеми з дефіцитом Пенсійного фонду створюють ризики з виплатою пенсій у майбутньому. Тобто або ми проводимо реформу, або з виплатами пенсій почнуться перебої. Що стосується дефіциту, який власне і хвилює Міжнародний валютний фонд, то уряд обіцяє зменшити його на поточний рік до 18 млрд. грн.
Третій посил - це поступовість реформи. За словами Тігіпка, буде запропоновано більш м'яке збільшення пенсійного віку. Для всіх категорій, в тому числі для військовослужбовців. "Підвищення з 20 до 25 років стажу буде запропоновано провести не за п'ять, а за десять років, за шість місяців на рік. Також пенсійний вік для держслужбовців-чоловіків буде запропоновано підняти не разово з 2013 року, а з 2014-го протягом чотирьох років", - сказав доповідач.
Крім цього, буде запропоновано до 1 січня 2016 року брати за бажання в якості базової заробітну плату до 2000 року для визначення розміру пенсії. Це, за ідеєю, має сприяти тому, що пенсії вийдуть більш високими.
Нові вимоги бабусь...
Іноземні кредитори підтримують реформаторські наміри українського уряду, навіть не вдаючись у суть. Досить незвичним був сам факт участі в парламентських слуханнях директора Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартіна Райзера.
"Тривалість життя жінок в Україні сягає часто 80 і більше років, що дозволяє підвищувати пенсійний вік для жінок до 60 років без будь-яких істотних негативних наслідків, - потішив присутніх Райзер своїми аргументами. - Пропозиції уряду в сфері реформування пенсійної системи повинні спрацювати. Вони припускають поступове підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, на 6 місяців щороку... Жінки, яких буде безпосередньо стосуватися підвищення пенсійного віку, протягом перехідного періоду отримають надбавки до пенсій. Крім того, реформа проводиться дуже поступово. Але починати її потрібно вже зараз".
Що ж ситуація, цілком очевидна. Україна змушена щось робити зі зростанням дефіциту Пенсійного фонду. А оскільки економічна політика зараз вимушено формується на рекомендаціях міжнародних кредитних установ, іншого шляху зменшення недостачі в ПФ, крім пенсійної реформи, немає. Це нинішній європейський тренд. Всі країни підвищують пенсійний вік. Усюди проти цього проходять демонстрації. Але майже всюди уряду наполягають на своєму.
Інша справа, що в західних країн свої проблеми, а в нас свої. І якщо для них підвищення пенсійного віку може дати ефект економії коштів, то у нас як була дірка в Пенсійному фонді, так вона і залишиться. А вік підвищиться.
На думку експерта "Фонду соціальної безпеки" Юрія Гаврилечка, проблема в продуктивності праці. "Сьогодні в Україні вироблених товарів та послуг на одного працюючого припадає на суму близько $6,5 тис. на рік, - пояснює Юрій Гаврилечко. - З таким показником дійсно абсолютно нереально одному, хто працює, утримувати одного пенсіонера. Приміром, у США цей показник наближається до $50 тис., тобто майже в 9 разів більше! Отже, працюючи з такою ж продуктивністю, як в США, кожен, хто працює, може забезпечити 9 пенсіонерів на тому ж рівні, що існує зараз, або 3 пенсіонера, кожному з яких буде виплачуватися пенсія втричі вища за чинну".
Тому, вважає експерт, підвищення пенсійного віку нічого не дасть, якщо паралельно держава не буде стимулювати бізнес до модернізації виробництва і переходу на новий технологічний уклад, при якому було б вигідно підвищувати зарплату робітникам.
Може є і такий вихід...
Крім того, потрібно виводити зарплату з тіні. А це вже питання фіскальної політики держави в цілому, її відношення до бізнесу, самовлаштованих громадянам (дрібним підприємцям) та їхнім доходам. Поки податкова і бізнес - це недружні табори, нормальної системи сплати "державних податків" не буде. Відповідно, доходи Пенсійного фонду об'єктивно не збільшаться. Більш того, чим більше утискають комерційну активність у країні, тим менше грошей вдається збирати на соцзабезпечення.
Що маємо в сухому залишку? Профанацію реформи системи пенсійного забезпечення. Тобто реформа буде. Всі формальні кроки, узгоджені з МВФ, ми зробимо. Більш того, зробимо під анестезією з усіляких відстрочок, "поступовостей", компромісних варіантів і іншого. Але того результату, на який розраховують іноземні кредитори, ми все одно не досягнемо.
Втім, враховуючи, що дане дійство заплановане на 10 років, а наші відносини з МВФ можуть закінчитися, як тільки криза в економіці пройде і грошей стане трохи більше, є надія, що пенсійна реформа обірветься де-небудь на середній стадії. 10 років - занадто великий період для операції. Як казав Насреддін, або ішак здохне, або емір "скопититься"...
Галина Акімова
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас