Київ витримає тиск газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ витримає тиск газу

Енергетика
480
Подорожчання газу для України цього року буде незначним. Вчора в "Газпромі" заявили, що середньорічна ціна на нього не перевищить $280 за тисячу кубометрів - тобто подорожчання за рік складе не більше 12%. Незважаючи на це, для української промисловості вартість газу збільшиться вже в II півріччі, кажуть в Міненерго.
"Газпром" прогнозує середньорічну ціну на імпортний газ для України в 2011 році в розмірі $280 за тисячу кубометрів, повідомив вчора журналістам директор "Газпром збут України" Анатолій Подмишальський. "Дана ціна більш ніж на $100 менша за прогноз середньорічної ціни в країнах Європи", - зазначив Подмишальський. Він також уточнив, що в II кварталі ціна імпортного газу для України підвищиться на 4,1% в порівнянні з I кварталом - з $264 за тисячу кубометрів до $275 за тисячу кубометрів.
У російській монополії вже заявляли, що в березні вартість газу для Західної Європи зросте на 15-20%, тоді коли для українських промисловців подорожчання через відмінності у формулі ціноутворення буде не настільки значним. Таким чином, українські добрива і металопродукція, принаймні в II кварталі, повинні продаватися за більш вигідними цінами. У прес-службі "Дніпроазоту" кажуть, що для промислових споживачів важлива не ціна імпорту, а та, що встановлює Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ). "Поки ми отримуємо газ на $80 дорожче, ніж наші конкуренти в країнах Західної Європи, і тому змушені поставляти добрива в основному на ринки Південно-Східної Азії", - говорять на підприємстві.
У прес-службі Міненерго від коментарів відмовилися. Але джерело в міністерстві пояснило, що в III кварталі ціна імпортованого в Україну газу складе $285-290, а в IV кварталі - $290-297 за тисячу кубометрів. Таким чином, до кінця року його ціна виходячи з прогнозів зросте на 12% в порівнянні з I кварталом. "Але це якщо ціни на нафту і, головне, нафтопродукти в світі різко не підуть вгору в результаті якогось непередбаченого кризи", - говорить співрозмовник у міністерстві.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що цього року очікується зростання доходів НАК "Нафтогаз України". Депутат нагадує, що, за прогнозами Міненерго, має зрости видобуток газу "Укргазвидобування" - на 5-7%, збільшитися прокачування нафти завдяки роботі нафтопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі, а також за рахунок підвищення цін на нафтопродукти на внутрішньому ринку повинен зрости дохід Шебелинського ГПЗ (належить НАК).
"Це зростання доходів, у принципі, дозволяє "Нафтогазу" отримати до $300 млн додаткового прибутку і таким чином зберегти чинну ціну на газ для промисловості, незважаючи на збільшення цін на газ навіть у IV кварталі", - погоджується начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
Втім, джерело в Міненерго зазначає, що швидше за все НАК буде ініціювати перегляд цін на газ для промисловості вже з червня. "Правда, не факт, що з аргументами компанії про необхідність підвищення цін погодиться НКРЕ", - говорить Гудима. У прес-службі НКРЕ вчора від коментарів відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас