НБУ придумав нову схему "реанімації" рекапіталізованих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ придумав нову схему "реанімації" рекапіталізованих банків

Казна та Політика
4842
Національний Банк України (НБУ) запропонував Міжнародному валютному фонду (МВФ) новий набір рішень з порятунку націоналізованих банків, а також банку "Надра", який уряд твердо має намір рекапіталізувати, пише "Дзеркало тижня Україна".
За відомостями видання, експерти місії МВФ погодилися переглянути свою точку зору (ліквідувати рекапіталізовані банки), але тільки після того, як НБУ пообіцяв взяти відповідальність за їхню долю. Аргументація НБУ була досить простою: хоча бюджетні вкладення в націоналізовані банки вже надмірно високі, ліквідація "Родовід Банку" і можливе припинення ліцензії банку "Київ" не призведе до повернення цих грошей .
У порятунку Родовід Банку НБУ пропонує задіяти державний Укрексімбанк. З цією метою пропонується збільшити його капітал (сума докапіталізації буде визначена за підсумками аудиту першого) і перевести в держбанк зобов'язання Родовід Банку перед приватними клієнтами разом з його "живими" активами і роздрібною мережею. Із залишків Родовід Банку НБУ пропонує зробити так званий поганий банк - структуру, в якій будуть акумульовані всі непрацюючі активи Укргазбанку, банку "Києва" і, можливо, банку "Надра". "Укргазбанк", в свою чергу, повинен буде поглинути банк "Київ", якщо останньому не вдасться до кінця другого кварталу вийти на виконання всіх нормативних показників НБУ.
Якщо цей план буде затверджений МВФ, НБУ планує протягом рік-два провести IPO держбанків, в яких частка держави буде менше 100% і розраховує виручити за акції квазідержавних фінустанов стільки ж, скільки уряд вклав у програму рекапіталізації.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас