Країни G20 створять нову систему індикаторів світового економічного дисбалансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G20 створять нову систему індикаторів світового економічного дисбалансу

Казна та Політика
319
Міністри фінансів країн G20 дійшли згоди з підсумкового документу. Йдеться, зокрема, про створення нової системи індикаторів світового економічного дисбалансу. Міністр економіки Франції Крістін Лагард, підбиваючи підсумки зустрічі, заявила, що переговори були "жаркими", передає телеканал Euronews.
"Ті, хто стежив уважно за розвитком ситуації, можуть собі уявити, які, м'яко скажемо тривалі і напружені дебати викликали пункти, що стосуються реальних обмінних курсів та міжнародної валютної політики", - заявила Лагард.
Китай не хотів включати в список індикаторів реальний обмінний курс та обсяги валютних резервів. Німеччина ж була проти обмеження норм експорту, підкреслюючи, що німецькі товари користуються попитом завдяки високій якості, а не маніпуляціям з валютою.
Передбачається, що нові індикатори дисбалансу допоможуть проводити так звану профілактику економічного здоров'я країн "Великої двадцятки". На думку багатьох фінансистів тільки так можна захистити планету від нових фінансових криз і зупинити валютні війни.
Нагадаємо, 18 лютого ц.р. в Парижі відкрилося дводенне засідання міністрів фінансів країн G20, головною темою якого стали дисбаланси глобальної економічної системи і можливі інструменти їх об'єктивного вимірювання. Міністри обговорили передбачуваний список кількісних критеріїв (наприклад сальдо зовнішньої торгівлі, рівень держборгу, норма заощадження і т.п.) для виявлення та вимірювання таких дисбалансів.
Багато країн G20 вважають, що причини світової фінансової кризи, що вибухнула в 2008 р., лежать у самому пристрої глобальної економічної системи. Незважаючи на те, що всі учасники G20 погоджуються з тезою про незбалансованість світової економіки, конкретні рішення виробити було дуже складно через політичні розбіжності держав - економічних "важкоатлетів".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас