Ъ: Українці не їздять у борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Українці не їздять у борг

1005
Збереження високих відсоткових ставок і первісних внесків відлякує українців від придбання автомобілів у кредит - минулого року всього 11% покупців нових машин зайняли кошти у банків. Банкірів ця цифра не лякає, і вони не збираються лібералізувати умови кредитування, хоча очікують, що частка кредитних продажів підвищиться до 20%.
Всупереч очікуванням банкірів, в IV кварталі минулого року не відбулося різкої активізації кредитування автопродажів. За жовтень-грудень частка проданих у кредит легкових автомобілів виросла всього на 0,64 відсоткового пункту - до 11% за підсумками року, повідомили в інформаційно-аналітичній групі AUTO-Consulting. Із загального обсягу автомобільного ринку країни - 162,6 тис. - в кредит було куплено вже 18,3 тис. машин. Це більш ніж у 2 рази перевищує кількість кредитних угод в 2009 році - 8,9 тис., або 5,5% від обсягу продажів. З урахуванням банківського кредитування покупки автомобілів б/у загальна кількість договорів застави транспортних засобів минулого року зросла до 25 тис., підрахували в Мін'юсті.
Частка кредитних продажів збільшувалася весь минулий рік і досягла в грудні 14,2%, проте в січні 2011 року знизилася до 13,09%. Учасники ринку пояснюють повільне зростання продажів невисокими доходами позичальників. "Далеко не всі клієнти можуть офіційно підтвердити доходи на рівні, при якому можлива видача кредиту на придбання автомобіля. Це ж стосується представників мікробізнесу, яким також деколи дуже складно підтвердити джерело доходів. Ми аналізуємо фінансову стабільність не тільки позичальника, але і його роботодавця, щоб розуміти перспективи клієнта", - говорить заступник голови правління Ерсте Банк Світлана Черкай. Умови кредитування та відсоткові ставки в останні місяці, за словами банкірів, майже не змінилися.
"Ставки залишилися колишніми. Але в рамках акцій з автодилерами деякі банки пропонують дуже цікаві умови кредитування. Розмір початкового внеску залишається незмінним - в межах 30-40%, - говорить начальник відділу кредитних продуктів ОТП Банку Світлана Спіцина.- Якщо аналізувати початок і кінець 2010 року, то частка придбаних у кредит автомобілів збільшилася майже вдвічі і склала 15%". За даними компанії "Простобанк Консалтинг", ефективні ставки кредитів на іноземні автомобілі коливаються в межах 7,8-28,4% річних, на автомобілі вітчизняного виробництва - 16,7-28,4%. Середня ставка за останні 3 місяці знизилася на 1,4% - до 17,9%.
На думку учасників ринку, подальшого падіння ставок не відбудеться. "Ринок досяг прийнятного рівня, для клієнтів наразі існує багато привабливих акційних умов і спільних пропозицій з автодилерами, тому ми не очікуємо на значне зниження ставок. Можлива лише незначна їх корекція в першій половині 2011 року в межах 0,5%, яка не буде порівнянна зі стрімким падінням ставок у 2010 році", - вважає керівник департаменту стратегічного розвитку і маркетингу роздрібного бізнесу ПУМБ Валерій Пацуй.
Світлана Черкай очікує, що обсяг продажів в 2011 році досягне 200 тис. автомобілів (зростання на 37,4 тис., минулого року - всього на 304), з яких 18% будуть продані в кредит. Світлана Спіцина більш оптимістична у прогнозах - частка кредитних автомобілів може досягти 20%. "Якщо минулого року частка покупок машин у кредит становила 12% від сукупних продажів, то цього року ми прогнозуємо 20-25%. Збільшенню обсягів автокредитування буде сприяти зростання автопродажів - у 2010-му українці придбали 162 тис. автомобілів, в 2011 році можна чекати до 200-210 тис.", - говорить Валерій Пацуй.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас