ЦБ КНР: Зовнішній тиск не вплине на курс юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ КНР: Зовнішній тиск не вплине на курс юаня

Казна та Політика
180
Голова Народного банку КНР Чжоу Сяочуань заявив, що Пекін продовжить самостійно визначати темпи зміни курсу національної валюти і не братиме до уваги тиск, який на нього чинять уряди інших країн, повідомляється з посиланням на Reuters.
"Зовнішній тиск ніколи не був найголовнішим фактором при прийнятті рішень, і ми ніколи не приділяли цьому особливої уваги", - зазначив Сяочуань. "У першу чергу ми спираємося на свої власні оцінки і маємо намір регулювати вартість юаня самостійно, незалежно від посилення або ослаблення зовнішнього тиску на нас. Ми вважаємо, що для розвитку наших фінансових ринків необхідно реформувати систему і надати їй більшої гнучкості", - додав голова Народного банку КНР.
Напередодні саміту міністрів фінансів і глав центральних банків країн "великої двадцятки" в Парижі Індія і Бразилія офіційно підтримали занепокоєння Вашингтона темпами ревальвації юаня.
Подібна позиція партнерів по БРІК виявилася несподіваною для Пекіна, який звик до риторики Білого дому про ослаблення валютного регулювання, але в той же час вважав себе природним союзником країн, що розвиваються.
У відповідь на міжнародні заклики прискорити зростання юаня Пекін незмінно обіцяє надати юаню велику гнучкість, розширивши діапазон коливань валютного курсу. Уряд країни навмисно обмежує темпи зростання курсу юаня, побоюючись нашкодити своєму експорту. Багато учасників валютного ринку очікують, що в 2011 р. юань подорожчає на 5%. Економісти вважають, що у зв'язку зі зростанням внутрішніх цін у Китаю з'являється все більше підстав прискорити ревальвацію для боротьби з імпортованою інфляцією.
Нагадаємо, 20 січня ц.р. на зустрічі лідерів КНР і США вкотре було порушено питання про занижену вартість національної валюти Китаю - юаня. Глава Білого дому Барак Обама зазначив, що Пекін недооцінює вартість юаню і що це шкодить економіці США.
Обама додав, що якщо курс юаня зросте, це підштовхне попит на внутрішньому ринку КНР і допоможе уряду Китаю вирішити проблему з інфляцією. Сторони також заявили, що вони "будуть відслідковувати ефект, що надається на світову економіку валютною політикою".
Раніше, 12 січня ц.р. міністр фінансів США Тімоті Гейтнер заявив, що Пекін дуже повільно ревальвує юань, його валюта сильно недооцінена, і Китай тим самим особисто риє собі могилу інфляції. При цьому зволікання шкодить не лише США і американським компаніям, а й іншим країнам з вільними курсами валют, а в результаті - всій світовій економіці, впевнений Т.Гейтнер. І хоча Пекін у червні обіцяв додати гнучкості курсу юаню, відтоді китайська валюта подорожчала до долара лише на 3%.
"Ми вважаємо, що в інтересах Китаю - дозволити своїй валюті зміцнюватися швидше під впливом ринкових сил. І ми вважаємо, що Китай саме так і вчинить, в іншому випадку це обійдеться дуже дорого і Китаю, і його відносинам з рештою світу" , - вважає глава американського фінансового відомства.
Різниця в торговельних балансах двох наддержав, що збільшилася за підсумками 2010 р. на 26% (до 181 млрд дол.), провокує критику валютної політики КНР, що робить юань "дешевою" валютою. Останнє дає експортерам з Китаю невиправдану перевагу перед конкурентами, вважають у Вашингтоні, і протягом багатьох років схиляють Пекін до зміни валютної політики на більш гнучку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас