Газовий конфлікт між Україною і РФ максимально загостриться в 2019 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовий конфлікт між Україною і РФ максимально загостриться в 2019 році

Енергетика
544
Газові конфлікти з Росією можуть виникати до завершення Україною енергетичної інтеграції, а пік припаде на період завершення чинних газових контрактів - 2019 рік, переконаний незалежний експерт з енергетики Володимир Саприкин.
"Конфліктний потенціал буде наростати пропорційно до зниження обсягів транспортування по українській території російського газу (в міру введення потужностей газопроводів, які обходять Україну), а його пік припаде на період завершення чинних газових контрактів - 2019 рік", - вважає експерт.
На його думку, енергетична інтеграція України може бути реалізована за двома напрямками одночасно - і з ЄС, і з РФ. Це може бути або часткова приватизація, або концесія, або оренда української ГТС за участю російського "Газпрому" та західних транснаціональних енергетичних компаній - тристоронній формат співпраці.
"Також привабливим і більш простим варіантом співпраці в цій сфері виглядає створення СП за участю енергетичних компаній з ЄС та РФ (шляхом внесення до статутного фонду газотранспортних, ресурсних або фінансових активів)", - відзначає експерт.
Він також вважає, що подальше затягування вирішення цього питання не знімає з порядку денного проблему забезпечення енергетичної безпеки Європи - підтримку безперервності постачань російського газу.
Водночас Саприкин відзначає, що, з одного боку, енергетичні концерни Європи не хочуть модернізувати всю українську ГТС (і не можуть дозволити собі таку розкіш в умовах чинного українського законодавства), яка в довгостроковій перспективі може виявитися напівпорожньою. З іншого - російський "Газпром" не має наміру надалі витрачатися на транзит через Україну, реалізуючи обхідні маршрути.
Таким чином, на думку експерта, рішення лежить у площині створення якогось CП з експлуатації української ГТС в тристоронньому форматі. І найбільш прийнятний варіант такого СП - консорціум компаній з України, РФ і ЄС. Наприклад, "Газпром" - "Нафтогаз України" - RWE (німецька компанія, учасник Nabucco).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас