Європарламент ухвалив жорстку резолюцію щодо Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент ухвалив жорстку резолюцію щодо Росії

Казна та Політика
615
Європарламент на засіданні в Страсбурзі ухвалив жорстку резолюцію щодо ситуації з дотримання прав людини в Росії, висловивши занепокоєння вироком у другій справі Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва.
Він закликав російську владу зробити все від неї залежне для установи в країні судової системи, що відповідає обіцянкам президента РФ про справедливе і транспарентне правосуддя, передає Інтерфакс.
Європарламент знову закликав владу Росії знайти і притягнути до суду вбивць російських журналістів і правозахисників. У резолюції перераховуються вбивства Наталії Естемірової, Андрія Кулагина, Зареми Садулаєвої, Аліка Джабраїлова, Макшарипа Аушева, Станіслава Маркелова, Анастасії Бабурової та Анни Політковської. В документі сказано і про ситуацію із загибеллю в СІЗО юриста Сергія Магнітського.
У резолюції підкреслюється, що повне дотримання прав людини поліпшить образ і авторитет Росії у світі, особливо це стосується відносин з Європейським союзом, які повинні набути характеру стратегічного партнерства зважаючи на багато спільних інтересів сторін.
Євросоюз "прагне до стратегічного партнерства з Росією, заснованого на взаєморозумінні та повазі спільних європейських цінностей". "Співпраця та добросусідські відносини між ЄС і Росією мають вирішальне значення для стабільності, безпеки і процвітання всієї Європи", - говориться в резолюції.
При цьому Європарламент відзначає, що співпраця зачіпає не тільки питання політики, безпеки, економіки і енергетики, але також поваги демократичних принципів і процедур, правової держави і фундаментальних прав людини.
Європейський парламент також "засуджує будь-які акти тероризму і підкреслює, що не може бути якого б то не було виправдання сліпого насильства проти цивільного населення".
Нагадаємо, в січні група депутатів Європарламенту закликала колег розглянути можливість введення візових та економічних санкцій проти російських чиновників, причетних до винесення несправедливого і політично мотивованого, на їхню думку, вироку Михайлу Ходорковському та Платону Лебедєву.
Пізніше спікер Держдуми РФ Борис Гризлов назвав спробою натиснути на Росію пропозиції деяких депутатів Європарламенту про санкції російським чиновникам, причетним до винесення вироку у справі Михайла Ходорковського.
"Якщо Європарламент в особі окремих депутатів, які представляють комісію з прав людини, зараз розбурхує ситуацію... про винесення на них (російських чиновників, причетних до винесення вироку Ходорковському) якихось санкцій, у тому числі позбавлення віз до країн Євросоюзу, то вони поспішають", - сказав Гризлов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас