Інфляція в США в січні перевершила прогнози, зростання індексу Core CPI було максимальним з 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в США в січні перевершила прогнози, зростання індексу Core CPI було максимальним з 2009 р.

Казна та Політика
241
Споживчі ціни (індекс CPI) у США в січні збільшилися на 0,4% в порівнянні з попереднім місяцем, свідчать дані міністерства праці країни.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, у середньому очікували на підвищення цього показника на 0,3%.
Річна інфляція склала 1,6%, що збіглося з прогнозом.
Між тим, ціни без урахування вартості палива і продуктів харчування (індекс Core CPI) минулого місяця збільшилися на 0,2% щодо грудня, що є максимальним підвищенням з жовтня 2009 року.
За рік індекс Core CPI піднявся на 1%.
Експерти прогнозували підвищення показників відповідно на 0,1% і 0,9%.
Зростання базової інфляції є сигналом того, що збільшення вартості сировини починає впливати і на ціни інших товарів. Економічний підйом у emerging markets сприяє піднесенню вартості сировинних товарів на світовому ринку, що підвищує витрати в тому числі й американських компаній, вимушених піднімати ціни на свою продукцію, незважаючи на, як і раніше невисокий споживчий попит у країні.
Ціни енергоносіїв в США виросли в січні на 2,1% щодо попереднього місяця і на 7,3% в річному численні. Продукти харчування подорожчали на 0,5%, що стало максимальним стрибком з вересня 2008 року, і 1,8%.
Прискорення базової інфляції відображає, зокрема, підвищення вартості одягу, що склало 1% і що стало найістотнішим з лютого 2009 року, а також підйом цін на авіаперельоти (2,2%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас