Банк "Надра" реанімують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Надра" реанімують

Валюта
6053
Національний банк України (НБУ) розкрив таємницю подальшої долі проблемного банку "Надра". У ньому ще на півроку продовжили діяльність тимчасової адміністрації і найближчим часом планують збільшити статутний капітал.
Тривала пауза, яку національний регулятор взяв у даному питанні, обірвалася якраз під час чергового візиту в Україну команди МВФ, яка приїхала перевіряти виконання умов договору про надання одного з траншів кредиту стенд-бай. Можливо, як то кажуть, це випадковий збіг обставин. Але пришвидшити вирішення питань із проблемними банками керівництво нацрегулятора нещодавно закликав і один з політичних важковаговиків. "Нам потрібно спеціально заслухати інформацію Нацбанку щодо рефінансування банків... і друге питання, яке непокоїть, - це ситуація з поверненням заощаджень громадянам, особливо тим, хто поклав кошти на депозити, але термін депозитів давно закінчився", - заявив спікер парламенту Володимир Литвин.
Однак якою б не була справжня причина порушення НБУ мовчанки, але сьогодні банк "Надра" демонструє певні успішні результати. За час роботи тимчасової адміністрації банк виконав перед своїми клієнтами зобов'язання на суму близько дев'яти мільярдів гривень і реструктуризував заборгованість на суму близько 900 мільйонів дол., повідомив голова НБУ Сергій Арбузов. Крім того, чистий прибуток банку в 2010 році становив 4,74 млрд. гривень проти чистого збитку 2009 року в розмірі 1,364 млрд. гривень. Обсяг кредитів та заборгованості клієнтів банку за рік зменшився на 1% - до 24,547 млрд. гривень. При цьому на початок 2011 року банк сформував резерви під знецінені кредити в розмірі 5,19 млрд. гривень, що становить 21,14% від їх загального обсягу (на 1 жовтня 2010 року - 19,01%).
Однак поки що банк так і не зміг почати виконання однієї зі своїх головних функцій - видавати без обмежень депозити вкладникам. На думку Сергія Арбузова, відновлення нормальної роботи банку можливе лише після завершення процедури збільшення його капіталу.
Саме тому тимчасовий адміністратор банку вирішив збільшити статутний капітал банку "Надра" в 9,9 рази або на 3,5 млрд. гривень (до 3,89 млрд. гривень) шляхом додаткового випуску акцій. Банк планує провести закрите розміщення акцій номіналом 10 гривень у два етапи в період з 23 лютого по 10 березня 2011 року.
За словами Арбузова, додаткова капіталізація банку можлива, в першу чергу, за рахунок коштів приватного інвестора. "Тому НБУ затвердив план капіталізації банку за участю приватного інвестора, хоча ми не відкидаємо надання державних коштів для збільшення регулятивного капіталу банку", - уточнив плани щодо банку "Надра" голова НБУ.
Але чи багато буде бажаючих інвестувати в проблемний банк? На думку опитаних експертів, шанси банку знайти інвестора непогані.
"Ми вважаємо, що новий випуск акцій придбає бізнесмен Дмитро Фірташ, який, згідно з різними повідомленнями, зосередив у своїх руках 70% зовнішніх боргів банку і міг би конвертувати їх в акції", - говорить аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Ольга Сливінська.
Нагадаємо, що в травні 2010 року співвласник газового трейдера "РосУкрЕнерго" (РУЕ), власник Group DF український бізнесмен Дмитро Фірташ виявляв готовність інвестувати в банк "Надра" п'ять мільярдів гривень на паритетних умовах з державою.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко також підтримує думку колеги про можливого інвестора. "Враховуючи той факт, що підконтрольне йому РУЕ продасть газ, чому б не купити банк? Абсолютно доцільна і розумна інвестиція", - вважає він.
За словами Охріменка, сьогодні "Надра" - неринковий банк, тому продати його практично неможливо. "Але я так розумію, що є певна домовленість між урядом і Фірташем. Можливо, покупцем буде офшорна компанія, яка спільно з державою буде реанімувати банк", - припускає експерт. Проте хто б у кінцевому підсумку не викупив запланований випуск акцій, немає великої різниці, вважає президент Українського аналітичного центру. Адже для відновлення нормальної роботи банку потрібна значно більша сума, ніж 3,5 мільярдів гривень, вважає він.
Якщо в банку знімуть заборону на зняття депозитів, то існує великий ризик того, що фізичні особи масово заберуть свої гроші, продовжує Охріменко. "Тому потрібно приблизно три мільярди гривень, щоб у разі необхідності погасити пік зняття депозитів", - пояснює він. Крім того, в банку не вирішено питання з погашенням єврооблігацій. І найголовніша проблема банку "Надра", на думку Охріменка, - повернення рефінансування НБУ, яке він оцінює в 4 мільярди гривень. Тому так чи інакше інвестору або ж державі доведеться додавати ще грошей на реанімацію банку.
"Необхідні вливання оцінюються в 8,3 млрд. гривень. Причому половину цієї суми передбачається отримати від приватного інвестора, а другу половину уряд може внести у формі субординованого боргу через державний "Укрексімбанк". Однак останній варіант схеми рекапіталізації повинен ще бути затверджений урядом", - прогнозує можливий розвиток подій Ольга Сливінська.
На думку першого заступника голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслава Юткіна, реальна сума для відновлення нормальної роботи банку "Надра" стартує з 8 мільярдів і обмежується 10 мільярдами гривень. "Щоб "перетравити" таку суму, банку потрібно шість-дев'ять місяців", - говорить Юткін, аналізуючи власний досвід реанімації "Промінвестбанку".
"Є такі надії, що в другому півріччі 2011 року банк почне нормально працювати, - каже Охріменко. - Він може показувати збитки, можлива реструктуризація боргів, але він буде видавати і приймати депозити". Такий сценарій, на думку експерта, можливий, якщо держава і приватний інвестор якомога швидше об'єднають свої зусилля для відновлення роботи банку "Надра".
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас