У Раді вважають, що Україна не готова до накопичувальних пенсій з 2013 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді вважають, що Україна не готова до накопичувальних пенсій з 2013 року

Казна та Політика
540
Запровадити другий рівень пенсійної системи з 1 січня 2013 року поки неможливо, вважає керівник парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.
"Досвід усіх країн, які переходили на введення другого рівня, показує, що поки не буде наведений лад у банківській системі, не буде належного регулювання фондового ринку, поки не з'явиться надійний інструмент інвестування... введення другого рівня неможливо", - сказав він під час парламентських слухань "Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її вдосконалення" у середу в Києві.
За його словами, ні економіка, ні реальна фінансова сфера України абсолютно не готові навіть до першого наближення введення цієї системи.
Сушкевич також підкреслив, що для стабілізації Пенсійного фонду України, перш за все, треба вивести з тіні заробітну плату.
За його словами, 30% керівників підприємств в Україні офіційно отримують мінімальну заробітну плату - 941 гривню. Якщо б навіть вони задекларували середню заробітну плату (2 тисячі 240 гривень), то відрахування страхових внесків до Пенсійного фонду збільшилися б на 700 мільйонів гривень.
Він також зазначив, що стабілізувати ситуацію в Пенсійному фонді допомогло б вирішення проблеми трудової міграції. За його словами, сьогодні навіть немає офіційної статистики, скільки українських громадян працює за кордоном. Називають різні цифри - від 3 до 6,5 мільйонів громадян.
Треба також вирішити питання ліквідації заборгованості з заробітної плати, тому що це є одним з ресурсів для стабілізації Пенсійного фонду, додав Сушкевич.
Як повідомлялося, згідно з урядовим законопроектом про пенсійну реформу, другий, накопичувальний рівень системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування почне працювати з року, в якому буде забезпечена бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду.
Учасниками другого (накопичувального) рівня уряд пропонує визначити тих, кому на дату введення системи виповнилося не більше 35 років, а розмір страхового внеску для них встановити в розмірі 2% з наступним його щорічним підвищенням на один відсотковий пункт до 7%.
Адміністрування страхових внесків накопичувальної системи, згідно з документом, планується здійснювати через Пенсійний фонд України. Учасники другого рівня будуть мати право обирати недержавні пенсійні фонди, в яких будуть накопичуватися їх пенсійні кошти через два роки після запровадження сплати страхових внесків до накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.
Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що накопичувальна пенсійна система в Україні може почати функціонувати з 1 січня 2013 року. При цьому прем'єр заявляв, що 2011-2012 роки будуть присвячені "наведення порядку в солідарній (нині чинній) системі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас