Вартість будівництва 3 та 4 енергоблоків ХАЕС вже зросла в 2,5 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість будівництва 3 та 4 енергоблоків ХАЕС вже зросла в 2,5 рази

Енергетика
563
Будівництво 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції ще не почалося, проте вартість вже зросла в 2,5 рази. Про це повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України.
Екологічний центр нагадує, що НАЕК "Енергоатом" і російський "Атомстройекспорт" підписали контракт на розробку технічного проекту реакторної установки і постачання обладнання реакторних установок на енергоблоки 3 і 4 Хмельницької АЕС.
Однак, як відзначає Національний екологічний центр, підписання документів відбулося без остаточного економічного обґрунтування інвестицій проекту і чіткого усвідомлення джерел його фінансування від Сбербанку Росії, яке планує залучити "Енергоатом".
"Більше того, з кожним новим офіційним повідомленням оціночна вартість добудови ХАЕС зростає", - заявив координатор енергетичної програми Національного екологічного центру Артур Денисенко.
За його словами, у квітні 2010 року за розрахунками керівництва НАЕК вартість добудови 3 та 4 енергоблоків становила 15 мільярдів гривень, на кінець року ця цифра зросла до 30 мільярдів. Після підписання контрактної угоди з "Атомстройекспортом" президент НАЕК Юрій Недашковський не зміг назвати вартість робіт, але компанія оцінює добудову вже у 4 мільярди євро (понад 40 мільярдів гривень). Таким чином, за неповний рік вартість будівництва ХАЕС зросла в 2,5 рази, при цьому фактичне будівництво ще навіть не починалося, відзначають в Національному екологічному центрі.
На думку експертів центру, замість реалізації атомного проекту ефективніше було б вкладення коштів у модернізацію і технічне переоснащення ТЕС, що поліпшить екологічну ситуацію в регіонах розташування ТЕС, підвищить ефективність їх роботи, а також поліпшить стабільність роботи об'єднаної енергосистеми України.
На даний момент в Україні експлуатуються чотири АЕС - Хмельницька, Запорізька, Рівненська та Южно-Українська.
Хмельницька АЕС розташована у місті Нетішин Хмельницької області біля річки Горинь. Вона заповнює дефіцит електричних потужностей на заході країни.
АЕС є відокремленим підрозділом НАЕК "Енергоатом". Запуски першого і другого енергоблоків станції відбулися в 1987 і 2004 роках відповідно. Перемогу в конкурсі на будівництво третього і четвертого енергоблоків АЕС здобула підконтрольна держкорпорації "Росатом" інжинірингова компанія ЗАТ "Атомстройекспорт".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас