Експерти: Заборона на дострокове зняття спровокує відтік депозитів і підвищення ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Заборона на дострокове зняття спровокує відтік депозитів і підвищення ставок

Кредит&Депозит
939
Зміна законодавства у бік заборони дострокового зняття депозитів може призвести до відтоку коштів з банківської системи - вважають експерти. А це, в свою чергу, спровокує підвищення ставок за внесками і до зміни валютної структури депозитів.
Експерти вважають, що можливі законодавчі зміни, що забороняють вкладникам достроково забирати свої кошти з депозитів, призведуть не тільки до відтоку коштів і підвищення ставок, але і до зміни валютної структури внесків.
"Введення заборони, швидше за все, призведе до чергової недовіри до банківської системи і національної валюти, звідси виникнуть короткострокові відтоки депозитів і підвищення попиту на валюту. Потім буде спостерігатися підйом ставок, і гроші почнуть повертатися на депозити, але вже з іншою валютною та терміновою структурою і в меншому обсязі, ніж пішли. Терміновість депозитного портфеля скоротиться, його оборотність підвищиться і так далі - все це фактори, які підвищують вартість ресурсів у банківській системі", - застерігає Олександра Воропаєва, заступник голови правління БМ Банку.
Втім, не всі експерти настільки категоричні. Деякі банківські фахівці вважають, що можливі нові правила просто спровокують тимчасову переорієнтацію населення на короткострокові внески.
"Адаптаційний період до нових умов, безумовно, буде, оскільки в клієнтів з'являється додатковий ризик, який він повинен оцінити", - пояснює Михайло Власенко, голова правління Астра Банку.
"Звичайно, введення заборони на дострокове зняття депозитів може призвести до "укорочування" термінів. Ініціатива буде виходити від споживачів, які будуть підтримувати більш короткі терміни власним попитом на відповідні депозитні програми", - продовжує Грег Краснов, генеральний директор Platinum Bank.
При цьому, експерти, які дотримуються вищезгаданої точки зору, вважають, що можливі нові умови на ринку депозитів не вплинуть на ставки за внесками. "Введення заборони на дострокове зняття депозитів не зробить значного впливу на цінову політику банків", - прогнозує Михайло Власенко.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас