Moody's проведе переоцінку кредитних рейтингів 177 банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's проведе переоцінку кредитних рейтингів 177 банків

Казна та Політика
229
Міжнародне рейтингове агентство Moody's має намір переглянути надійність майже двохсот кредитних організацій по всьому світу. Необхідність такої переоцінки продиктована почастішанням заяв монетарної влади різних країн про неприпустимість розтрати коштів платників податків на порятунок окремих банків.
У найближчі дев'ять місяців агентство Moody's перегляне кредитні рейтинги 177 банківських організацій у 46 країнах світу. У агентстві не відкидають, що рейтинги багатьох компаній у зв'язку з цією переоцінкою будуть знижені. На цей раз в Moody's не будуть брати до уваги можливість підтримки цих компаній з боку держави і винесуть судження про кредитоспроможності, ґрунтуючись виключно на власних можливостях банку.
Подібне рішення було прийнято керівництвом рейтингового агентства у зв'язку з тенденцією, в рамках якої все більше фінансових регуляторів у світі заявляють про своє небажання використовувати держкошти для порятунку прогорілих банків. Замість цього вони пропонують розподіляти подібні витрати серед власників банківських облігацій та інших інвесторів, які надали компанії позикові кошти.
Так, у січні 2011 року влада ЄС анонсувала пропозицію «залучати» кредиторів до порятунку банків навіть без ініціації процесу банкрутства установи, що істотно допомогло б мінімізувати використання бюджетних коштів у таких випадках. Окремі пропозиції також висловлювалися місцевими регуляторами, зокрема у Великобританії, Німеччині, Данії. Однак найжорсткішу позицію з цього приводу займає влада Ірландії, що загрузла в боргах, яка вважає, що тягар порятунку компанії має лягати на кредиторів як першого, так і другого порядку.
Передбачається, що фахівці Moody's у зв'язку з цим сфокусують свою роботу на переоцінці так званого субординованого банківського боргу, який у разі банкрутства передбачає погашення в останню чергу. "На сьогоднішній день класи кредиторів, яким потенційно загрожують збитки у випадку порятунку банку, широко варіюються в залежності від місцевого законодавства. Однак політика влади по всьому світу в області поділу витрат з порятунку банків трансформується. Від збитків для одних лише акціонерів вони переходять до власників привілейованих акцій, гібридних форм капіталу й у багатьох країнах навіть до кредиторів другого порядку", - заявив керуючий директор Moody's Global Banking Грег Бауер. Проте в деяких випадках, запевняють у компанії, перегляду піддадуться та першочергові боргові зобов'язання банків.
"Зниження рейтингів загрожує всім банкам без врахування їх розміру, оскільки однією з головних проблем банківського сектора розвинутих країн в останні роки був брак власного капіталу компаній. Я думаю, що свій рейтинг втратять в основному європейські банки, тому що їхні американські конкуренти проробили величезну роботу в цьому напрямку за останні два роки, включаючи численні злиття, а також просто нарощування власного капіталу", - вважає президент рейтингового агентства Шон Іган.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас