Литвицький: Україні необхідно закріпити перехід від відновлювального зростання до економічної експансії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Україні необхідно закріпити перехід від відновлювального зростання до економічної експансії

Казна та Політика
193
Зростання ВВП України в 2010 році на 4,2% можна розцінити як успіх, однак важливо закріпити цей результат в 2011 році і остаточно перейти від відновлювального зростання до економічної експансії, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"У 2010 році мав місце статистичний ефект. Цього року такого впливу не буде, тому треба включати незадіяні резерви, щоб успішно закріпити перехід від відновлювального зростання до економічної експансії і вписатися в тренд 2000-2007 рр., коли зростання економіки перевищувало в середньому 7 % на рік ", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Литвицький нагадав, що оприлюднена у вівторок Держстат попередня оцінка зростання ВВП в 2010 році на 4,2% перевищує закладений у держбюджет-2010 показник на 0,5 відсоткового пункту. Він додав, що інфляція минулого року також перевершила очікування, і це дуже позитивно, оскільки раніше в Україні не вдавалося одночасно поліпшувати обидва ці показники.
Радник голови НБУ додав, що озвучена оцінка дещо нижча за прогноз Нацбанку, однак є попередньою і може бути змінена в кращий бік.
Говорячи про важливість залучення резервів зростання і небезпеки впадати в шапкозакидальський тон, Литвицький зазначив на уповільнення темпів зростання в четвертому кварталі до 3%. На його думку, це було пов'язано з ослабленням зовнішнього попиту.
"Плануючи роботу цього року, необхідно шукати компенсатори коливань зовнішнього попиту", - підкреслив радник голови НБУ.
Він також зазначив, що за підсумками 2010 року світова економіка, за попередніми оцінками МВФ, виросла на 4,8-5%, зростання в СНД склало 4,7%, а без Росії - 5,1%, що вище за темпи зростання в Україні.
За його словами, поставлене на 2011 рік завдання прискорити зростання до 4,5% при очікуваннях уповільнення світової економіки до 4,4% дозволить Україні поліпшити свої позиції, але зажадає залучення резервів. Як вважає радник глави НБУ, такими резервами є нарощування інвестицій, розвиток аграрного сектора з його високим експортним потенціалом і подальше реформування економіки зі створенням сприятливих умов для розвитку бізнесу при збереженні співробітництва з Міжнародним валютним фондом.
Литвицький відзначив, що перші результати 2011 дають привід для оптимізму, зокрема, роздрібний товарообіг у січні виріс на 11%. "Драйвер, який працював у 2010 році, не зменшився", - пояснив радник голови НБУ.
Він також вказав на зафіксоване Держстатом зростання сільського господарства у січні на 5,3%, що свідчить про позитивні зрушення у тваринництві.
Литвицький додав, що на позитив працює також хороший новинний фон: низька інфляція, стабільний обмінний курс з легким посиленням і рішення про еволюційну тарифну політику, що дозволить зменшити інфляційні очікування, зігравши на зниження ставок, а в результаті сприятиме зростанню кредитування.
Як повідомлялося, економіка України в 2009 році впала на 14,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас