Газ і пенсії. МВФ озвучив умови співпраці з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ і пенсії. МВФ озвучив умови співпраці з Україною

Казна та Політика
4094
Місія Міжнародного валютного фонду чекає від України набуття чинності закону про пенсійну реформу в березні. Крім того, місія погодила більш поступовий графік підвищення тарифів на газ для населення.
Місія МВФ погодила графік "більш поступового" підвищення тарифів на газ для пом'якшення впливу на домогосподарства, і зараз ведеться робота над визначенням компенсаційних бюджетних заходів з метою покриття загального дефіциту (держбюджету і НАК "Нафтогаз України") в розмірі 3,5% ВВП в 2011 році.
"Обговорення цих заходів буде тривати протягом декількох тижнів з метою представлення результатів перегляду програми раді директорів МВФ", - цитує Інтерфакс-Україна заяву глави місії Фонду Таноса Арванітіса.
За словами Арванітіса, показники розвитку економіки України в 2010 році виявилися кращими за очікуваннями, при цьому економічне зростання перевищило 4% за рахунок збільшення обсягів експорту і відновлення інвестицій і приватного споживання.
"Запроваджувана за підтримки угоди stand by економічна програма влади в цілому рухається в правильному напрямку, і нами досягнуті домовленості щодо більшості стратегічних питань, які будуть забезпечувати виконання завдань програми на 2011 рік", - заявив Арванітіс. Він додав, що вживають заходів з підтримки середньостроковій податково-бюджетної консолідації. "Як очікується, в березні набуде чинності закон про пенсійну реформу, а впровадження адміністративної реформи триває", - зазначив глава місії.
Арванітіс також назвав адекватними принципи проведеної грошово-кредитної політики, вказавши на той факт, що інфляція впевнено зменшилася до рівня в 8,2%, наближаючись до цільових показників НБУ. "Наші обговорення в цій сфері зосередилися на заходах, спрямованих на посилення операцій в рамках грошово-кредитної політики, розвиток ринку національної валюти, поліпшення принципів здійснення операцій з іноземною валютою і подальше зміцнення фінансового сектору", - заявив глава місії.
За його словами, представники влади ще раз підтвердили, що ставлять перед собою мету досягти міцного економічного зростання в середньостроковій перспективі. "З метою заохочення економічної активності та поліпшення життєвого рівня потрібно підтримувати нинішній темп впровадження економічних реформ, а також із зусиллями, спрямованими на оптимізацію нормативно-правової бази та покращення все ще складних умов ведення бізнесу", - вважає Арванітіс.
Нагадаємо, як раніше повідомив прем'єр Микола Азаров, місія МВФ в цілому позитивно оцінила підсумки роботи у 2010 році і на початку 2011 року. За більшістю параметрів сторони досягли розуміння. Представники МВФ з розумінням прийняли доводи про те, що укладений влітку 2010 року меморандум необхідно виконувати поетапно. Меморандум, нагадаємо, стосувався підвищення тарифів та реалізації пенсійної реформи.
МВФ наприкінці липня 2010 вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на 15,6 млрд. доларів. Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі 1,9 млрд. доларів. У грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by в розмірі близько 1,5 млрд. доларів.
Відповідно до початкового меморандуму української влади, спрямованому МВФ влітку 2010 року, передбачалося підвищити ціни на газ для населення і теплокомуненерго на 50% з 1 серпня 2010 року і ще на 50% з 1 квітня 2011 року. А потім щокварталу збільшувати їх доти, доки вони не досягнуть паритету з цінами імпорту. Документ також припускав почати в 2011 році поетапне підвищення пенсійного віку для жінок (на 5 років протягом 10 років). Оновлений меморандум, який уряд направив Фонду в кінці 2010 року, досі не оприлюднено.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас