Банкіри просять захисту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри просять захисту

Казна та Політика
1619
За словами одного зі співавторів законопроекту народного депутата України Юрія Воропаєва, документ врегулює три великих блоки питань, що заважають спокійно спати як банкірам, так і позичальникам.
Перший з них - технічні правки, необхідні для однозначного трактування норм різних законодавчих і підзаконних актів, що застосовуються при з'ясуванні, хто, кому, що і з якого приводу повинен. Другий блок - посилення відповідальності за шахрайство з фінансовими ресурсами, зокрема, за надання підроблених документів для отримання кредиту.
"Згідно з актуальним Кримінальним кодексом, відповідальність за шахрайство у фінансовій сфері несуть тільки юридичні особи та фізособи-підприємці, цей момент треба доопрацювати", - уточнює Воропаєв. І третій блок - інститут банкрутства. З одного боку, необхідно дати можливість кредиторам отримувати всю інформацію про рішення судів всіх інстанцій у справах про банкрутство їхніх боржників, з іншого - убезпечити банківську систему від спроб фізосіб-підприємців застосувати процедуру банкрутства у випадку споживчого кредитування.
Крім того, нагадав народний депутат, законопроект забороняє валютне кредитування населення, але дозволяє видачу кредиту під плаваючу ставку, одночасно обмежуючи право банків на введення додаткових комісій або зміна їх розміру в односторонньому порядку. Банки також отримують право використовувати при реструктуризації такий інструмент, як перерахунок суми кредиту за історичним курсом (горезвісному 5,05). Але не варто забувати, що в цьому випадку позичальник отримує прибуток, що обкладається податком, тому мало хто з них погоджується на такий механізм.
Директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков зі свого боку підкреслює, що норма про відсутність необхідності отримувати дозвіл опікунської ради при отриманні іпотечного кредиту в жодному випадку не означає, що позичальників "будуть виселяти без суду і слідства", про що давно шумлять неуважні журналісти і недобросовісні політики.
"Наявність норми про необхідність отримати дозвіл у держави на те, щоб взяти кредит, фактично говорить, що вона (держава) вважає батьків обмежено дієздатними", - обурюється він. При цьому, на думку експерта, оцінка ризиків банком при видачі кредиту проводиться набагато уважніше, ніж органами опіки. А ось виселити боржника із заставного житла як і раніше можна буде тільки через суд. Більш того, уточнив Володимир Лавренчук, зробити це практично неможливо, оскільки в рішенні суду повинно бути зазначено, куди саме виселити, а соціального житла у нас в країні немає. "І нагадую - виселяти буде держава, а ніяк не банк", - сказав він.
У той же час, на думку банкіра, категорична заборона валютного кредитування фізосіб банки вважали за краще б замінити на більш м'яку формулювання, що дозволяє або перехідний період, або обмеження по термінах і видам кредиту, що дасть можливість не піддаватися зайвому ризику, але використовувати валютну ліквідність.
Однозначно позитивним саме для позичальників моментом є введення заборони на заборону дострокового погашення кредиту або додаткових комісій у разі, якщо позичальник хоче розплатитися з боргами раніше обумовленого договором терміну. Банки цьому моменту, вочевидь, не раді.
"Ми повинні планувати фінансові потоки в часі і, кажучи спрощено, якщо позичальник достроково погасить кредит, щоб платити менше відсотків, банку доведеться достроково повернути вкладнику депозит насильно, тому що зникає джерело подальшої виплати доходу", - пояснює Володимир Лавренчук. На його думку, в пропозиції існує раціональне зерно, оскільки воно дозволяє проблемним позичальникам перекредитуватися і погасити старі борги, а за новими розплачуватися в більш щадному режимі, але він не впевнений, що для цього необхідна норма закону. "Хорошому позичальникові банк і так піде назустріч", - вважає він.
На загальну думку, законопроект має шанс пройти в парламенті і полегшити життя в першу чергу майбутнім позичальникам, оскільки дасть можливість уникнути безлічі слизьких моментів і розставити багато крапок над багатьма "і".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас