МВФ: Перегляд програми stand by вимагатиме декількох тижнів для пошуку компенсаторів дефіциту бюджету-2011 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Перегляд програми stand by вимагатиме декількох тижнів для пошуку компенсаторів дефіциту бюджету-2011

Казна та Політика
609
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) погодила графік "більш поступового" підвищення тарифів на газ для пом'якшення впливу на домогосподарства, і зараз ведеться робота над визначенням компенсаційних бюджетних заходів з метою покриття загального дефіциту (держбюджету і НАК "Нафтогаз України") у розмірі 3,5% ВВП в 2011 році.
"Обговорення цих заходів триватиме протягом декількох тижнів з метою подання результатів перегляду програми раді директорів МВФ", - йдеться в заяві голови місії Фонду Таноса Арванітіса у вівторок за підсумками її двотижневої роботи в Києві.
За його словами, показники розвитку економіки України в 2010 році виявилися кращими від очікувань, при цьому економічне зростання перевищило 4% за рахунок збільшення обсягів експорту і відновлення інвестицій і приватного споживання.
"Економічна програма влади, що запроваджується за підтримки угоди stand by, в цілому рухається в правильному напрямку, і нами досягнуті домовленості щодо більшості стратегічних питань, які будуть забезпечувати виконання завдань програми на 2011 рік", - заявив Арванітіс.
Він додав, що вживаються заходи з підтримки середньострокової податково-бюджетної консолідації. "Як очікується, у березні набере чинності закон про пенсійну реформу, а впровадження адміністративної реформи триває", - зазначив глава місії.
Арванітіс також назвав адекватними принципи проведеної грошово-кредитної політики, вказавши на той факт, що інфляція впевнено зменшилася до рівня в 8,2%, наближаючись до цільових показників НБУ.
"Наші обговорення в цій сфері зосередилися на заходах, спрямованих на посилення операцій в рамках грошово-кредитної політики, розвиток ринку національної валюти, поліпшення принципів здійснення операцій з іноземною валютою і подальше зміцнення фінансового сектору", - заявив глава місії.
За його словами, представники влади ще раз підтвердили, що ставлять перед собою мету досягти міцного економічного зростання в середньостроковій перспективі. "З метою заохочення економічної активності та поліпшення життєвого рівня потрібно підтримувати нинішній темп впровадження економічних реформ, а також із зусиллями, спрямованими на оптимізацію нормативно-правової бази та покращення все ще складних умов ведення бізнесу", - вважає Арванітіс.
МВФ наприкінці липня 2010 року вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд (близько $1,5 млрд).
Відповідно до початкового меморандуму української влади, направленого МВФ влітку 2010 року, передбачалося підвищити ціни на газ для населення і теплокомуненерго на 50% з 1 серпня 2010 року і ще на 50% з 1 квітня 2011 року, потім щокварталу збільшувати їх доти, доки вони не досягнуть паритету з цінами імпорту. Документ також припускав почати в 2011 році поетапне підвищення пенсійного віку для жінок (на п'ять років протягом 10 років).
Перший етап підвищення тарифів був здійснений, а в грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд (близько $1,5 млрд). Оновлений меморандум, який уряд направив до Фонду в кінці 2010 року в рамках першого перегляду програми, досі не оприлюднено, хоча традиційні терміни його опублікування давно минули.
Програма stand by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд кожен за винятком останнього розміром SDR0,75 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас