Людям не властивий альтруїзм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Людям не властивий альтруїзм

99
Іспанські дослідники провели експеримент, який показав, що мало хто здатний постійно допомагати оточуючим на шкоду власним інтересам.
З еволюційної точки зору "правильним" є суперництво, а не співпраця. Саме тому альтруїзм та інші прояви кооперації у людини і тварин залишаються загадкою для вчених мужів, повідомляє compulenta.ru.
В якості пояснень пропонуються різні аналітичні моделі та симуляції, проте в них не завжди враховуються елементи випадковості та поведінкові особливості індивідів. Тому команда математиків, очолювана вченими з Мадридського університету імені Карлоса III, вирішила експериментально з'ясувати, наскільки високий рівень кооперації в соціальних групах.
Для цього були залучені 169 добровольців, які грали в комп'ютерну гру на основі так званої дилеми ув'язненого.
Суть цієї дилеми в тому, що в двох заарештованих злочинців, які не мають можливості спілкуватися один з одним, є вибір: або мовчати, або свідчити проти іншого. Якщо зрадником виявиться тільки один, він буде звільнений, а другий отримає максимальне покарання. Якщо "стукати" стануть обидва, вони отримають середній за тривалістю строк, а якщо і той і інший відмовляться від свідчень, відсидка буде мінімальною.
За умовами експерименту, учасникам пропонувалося 7 євроцентів за обопільне співробітництво (аналог мовчання в "дилемі в'язня"). 10 євроцентів отримував той, хто відмовляється співпрацювати (якщо партнер вирішив інакше), а за обопільну відмову винагорода не виплачувалася. Для того щоб не збивати учасників позитивним та негативним забарвленням слів, замість них в грі використовувалися колірні маркери.
Кілька раундів гри з різними "наборами" партнерів показали, що піддослідних можна розділити на три нерівні групи: 5% завжди намагалися допомогти іншим, 35% ніколи цього не робили, а інші 60% вибирали варіант дії "під настрій" або залежно від попереднього дії партнера.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас