Експерт: В Україні може істотно подорожчати борошно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні може істотно подорожчати борошно

1010
Внаслідок подорожчання зерна, а також адміністративного стримування цін державою, борошно в роздрібній торгівлі може незабаром істотно подорожчати.
Про це розповів начальник відділу з питань АПК ДП Держзовнішінформ Олександр Одосій.
Як повідомляється, з вересня минулого року ціни на зерно, в тому числі на продовольчу пшеницю, істотно зросли. Так, якщо ціна на пшеницю другого класу ще в серпні становила близько 1550-1600 грн/т (на умовах СРТ - з доставкою на завод), то вже на початку лютого нинішнього року цей показник склав близько 1900-2000 грн/т (+24 %); приблизно настільки ж подорожчала і пшениця третього класу.
За словами Одосія, сьогодні українським мірошникам не дають можливості підняти ціни на їхню продукцію, заклавши собівартість виробництва, яка зросла, в ціну готової продукції - уряд всіляко стримує зростання цін на продукти харчування, в тому числі - на борошно, вироблене із зерна.
Так, місцева влада не дозволяє мірошникам задекларувати зміну (підвищення) оптово-відпускних цін на свою продукцію, незважаючи на те, що цього вимагає чинне законодавство стосовно продуктів, на які поширюється державне цінове регулювання, при цьому також обмежується рентабельність виробництва (максимальний рівень рентабельності - 2-6%).
"Процедура декларування затягується аж до 2 місяців", - підкреслив експерт.
Через це мірошники сьогодні практично припинили продавати фасоване борошно вищого сорту в роздріб, а обмежилися лише реалізацією борошна першого сорту хлібозаводам.
"Якщо вони будуть працювати собі у збиток, при виробництві борошна першого ґатунку, то вони будуть намагатися компенсувати за рахунок вищого сорту", - вважає Одосій.
Таким чином, у супермаркетах у найближчому майбутньому може виникнути дефіцит борошна вищого класу, бо мірошники не будуть відпускати товар собі в збиток.
До того ж, мірошники сьогодні не можуть купити зерно у сільгоспвиробників, оскільки останні притримують товар, сподіваючись на ще більше підвищення цін.
"Зараз купити зерно по 2 тис. грн/тонна - неможливо - сільгоспвиробник не продає; сидить на своїх запасах і чекає ціни в 2400 грн/т.", - розповів Одосій і додав, що якщо сьогодні оптова ціна на борошно становить 2800-2900 грн/тонна при закупівельній ціні зерна на рівні близько 1500 грн./т, то при подорожчанні зерна на 1000 грн за тонну, ціна борошна підвищиться практично вдвічі - з 3,5-4 грн./кг (розвісна) у роздробі до мінімум 5 грн./кг. Тобто роздрібна ціна борошна, на думку експерта, може підвищитися як мінімум на 30-40%.
Крім того, експерт відзначив, що скорочення виробництва зерна в світі в поточному сезоні, а також закінчення дії експортних квот на зерно або їх повне скасування в Україні можуть сприяти подальшому зростанню цін на злаки і, відповідно, - на борошно.
Як повідомляє експерт, у деяких регіонах України вже почав відчуватися дефіцит борошна через нестабільну роботу підприємств, які раніше входили до складу ДАК Хліб України.
Нагадаємо, в Україні в січні 2011 року подорожчали хліб, крупи, олія та плодоовочева продукція.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас