Червоні троянди подорожчали вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Червоні троянди подорожчали вдвічі

1186
Як повідомила "Коментарям" президент компанії "Камелія" (виробництво, оптовий та роздрібний продаж квітів) Тетяна Костюкова, напередодні Дня закоханих ціни на імпортні квіти значно збільшилися. Вона пояснює це світовими тенденціями - а саме зростанням цін на квіткових аукціонах Голландії, через які імпортери закуповують свою продукцію.
"У Європі, на відміну від України та інших пострадянських країн, це свято користується величезною популярністю. Так само, як українці масово дарують квіти на Восьме березня, європейці роблять це на 14 лютого: причому не тільки коханому чоловікові/жінці, але і родичам, знайомим і друзям", - розповідає вона.
У зв'язку з цим імпортерам теж доводиться закуповувати квіти за завищеними цінами. При цьому, наші співвітчизники, як і європейці, надають перевагу червоним кольорами, хоча є попит на рожеві, жовті, і білі.
За словами Тетяни Костюкової, лідерами продажу на квіткових аукціонах традиційно є червоні квіти (троянди, гербери, тюльпани, гвоздика) - ціни на них злітають у 2-2,5 рази, автоматично провокуючи подорожчання всіх інших (не червоних) квітів у середньому в 1,5 рази. З перерахованих найменувань рослин в Україні популярні еквадорські та колумбійські троянди (висота від 1 м). На імпортні троянди ціни у київських торговців сьогодні стартують від 40 грн/шт.
Водночас, як стверджує Тетяна Костюкова оптові ціни на квіти, вирощені в Україні, піднімуться зовсім незначно. Оптові ціни на тюльпани - від 5,5 грн. до 8 грн. за квітку. Оптові ціни на троянди місцевого виробництва - 12-15 грн./шт.
Проте це не заважатиме роздрібним продавцям зробити потрібну їм націнку. Роздрібні ціни на квіткових базарах Києва стартують від 10-12 грн. за тюльпан (у 2010 році - 6-12 грн. / шт) і від 25-30 грн. за троянду (у 2010 році - 15-20 грн.).
За спостереженнями Тетяни Костюкової, День закоханих в Україні як масове свято досі не прижилося, а тому якоюсь значущою подією (за винятком подорожчання імпортних квітів) для операторів цього ринку не є. За обсягами квіткової продукції до Міжнародного жіночого дня, коли попит на них збільшується в кілька разів, 14 лютого істотно відстає. Свято користується популярністю в нашій країні переважно серед молоді, яка в більшості своїй високого рівня платоспроможності не має, через що часто обмежується купівлею всього лише однієї квітки.
Однак обсяги проданих квітів далекі від пікових періодів - 8 Березня і 1 вересня. "За виторгом (доходів від реалізації квіткової продукції) в цей день в порівнянні з іншими буднями дійсно продається на 50% більше кольорів. Приблизно такі ж продажі квіткарі отримують і в звичайну суботу", - говорить Тетяна Костюкова.
Культура подарунку квітів у нашій країні ще формується, що підтверджує збільшення попиту на таку послугу як доставка квітів. Як зазначає співзасновник компанії UFL, яка спеціалізується на даному напрямку, Олексій Созінов, напередодні 14 лютого продажі букетів у порівнянні з аналогічною датою торішньої виростають приблизно на 25%.
Великі вітчизняні оператори квіткового ринку сьогодні по максимуму переорієнтуються з імпорту на продукцію власного виробництва. Приміром, у тієї ж "Камелії" співвідношення українських та імпортних квітів зараз 80% (троянда, гербера, альстромерія, тюльпани, геоцінти, гвоздики) на 20% (орхідея, астуріум, гвоздика, зелень для букетів). Хоча ще кілька років тому ця пропорція була 50% на 50%.
Квіти не належать до продуктів першої необхідності, тому розвиток цього бізнесу істотно залежить від загальної економічної ситуації в країні. "Якщо купівельна здатність продовжить падати, виробництво власних квітів доведеться скорочувати, адже від покупок цієї продукції українці відмовляються в першу чергу", - підсумовує Тетяна Костюкова. Перш за все, це торкнеться зменшення плантацій під троянди, які на відміну від тюльпанів (їх вирощують до конкретних свят) є рослинами багаторічними і вимагають стабільного споживчого попиту.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас