АУБ: За 2 роки українські банки не встигнуть наростити необхідний регулятивний капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: За 2 роки українські банки не встигнуть наростити необхідний регулятивний капітал

Казна та Політика
448
Асоціація українських банків оцінює необхідний термін для виконання банками можливих підвищених вимог до регулятивного капіталу на 3 роки (не раніше 2014 р.). Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба АУБ.
Асоціація вважає, що норма про вимогу до банків щодо нарощення регулятивного капіталу з 75 млн гривень до 120 млн гривень може бути внесена в законопроект №0884, зареєстрований у парламенті 23 листопада 2007 року.
В АУБ відзначають, що Програмою економічних реформ України на 2010 - 2014 рр., Затвердженої Президентом України Віктором Януковичем, також передбачено збільшення не менш ніж у два рази середнього рівня власного капіталу банків, і встановлений термін для виконання - до 2014 року
За даними Асоціації, при внесенні на розгляд у другому читанні в парламенті законопроект №0884 буде містити норму про те, що статутний капітал створюваних банків має становити 120 млн гривень, а чинні банки повинні протягом 2 років привести розмір свого СФ у відповідність до цієї норми.
В Асоціації так само відзначають, що для виконання цих вимог, банки протягом 2-х років повинні збільшити розмір статутного капіталу в середньому на 67,2%, для чого необхідно 3,9 млрд грн додаткових інвестицій. Це при тому, - зазначають в АУБ, - що в Україні ще не подолані наслідки глибокої економічної кризи 2008-2009 років: приріст ВВП за 2010 рік склав лише 4%, збитки за банківський системі становили понад 13 млрд грн, продовжує залишатися високим рівень збиткових підприємств. За цих умов у країні просто відсутні достатні інвестиційні джерела для виконання згаданих вимог.
"Таким чином, введення згаданих вимог є дискримінацією українських банків і створенням штучних нездоланних перешкод у їхній діяльності", - говорить Президент АУБ Олександр Сугоняко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас