Райзер: Україна має найбільшу в світі частку витрат на пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Райзер: Україна має найбільшу в світі частку витрат на пенсії

Казна та Політика
4879
А також один з найвищих рівнів пенсійних внесків в Європі, що становить 35% валової зарплати. І, незважаючи на це, в 2010 році до Пенсійного фонду було перераховано з бюджету сума, рівнозначна 7% від ВВП. Таку думку висловив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер, повідомили FINANCE.UA в прес-службі КМУ.
Райзер підкреслив, що перерахування величезних коштів з бюджету на покриття пенсійних виплат призводить до скорочення обсягу видатків, необхідних для поліпшення якості життя громадян. На його переконання, без вжиття необхідних заходів, ситуація буде погіршуватися.
"Через 10 років на кожного, хто працює, буде один пенсіонер, а згідно з прогнозами частина працездатного населення в подальшому буде тільки зменшуватися. Без проведення необхідних коригувань чинна пенсійна система залишиться фінансово нежиттєздатною", - заявив Райзер.
Існують три можливі шляхи вирішення цієї проблеми, вважає експерт: або урізати пенсії, або збільшувати розмір пенсійних внесків, або заохочувати тих, хто працюють, довше залишатися на ринку праці.
"З огляду на невеликий розмір середньої пенсії, зменшення пенсій не варіант. Збільшення розмірів внесків також неприйнятно, адже вони і так досить високі і їх підвищення буде сприяти подальшому зростанню тіньової економіки. - Вважає Райзер. - Шлях до вирішення проблеми полягає в тому, щоб заохочувати співробітників працювати довше, а також зменшувати витрати, пов'язані з виплатою спеціальних пенсій. Саме такі заходи і містяться у підготовлених українським Урядом законодавчих пропозиціях".
За його словами, починаючи з 2012 року запропоновані урядом заходи дозволять щорічно економити пенсійні витрати на суму близько 1.5% від ВВП. А до 2015 року взагалі зникне необхідність бюджетного фінансування дефіциту ПФ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас