Платники податків, які мають двох і більше дітей, отримають соцпільгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платники податків, які мають двох і більше дітей, отримають соцпільгу

Казна та Політика
3978
З 1 січня 2011 р. платники податків - фізичні особи, крім державних службовців, мають право скористатися податковою соціальною пільгою (ПСП). При цьому розмір заробітної плати такого платника не повинен перевищувати розмір місячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень, а в 2011 році - 1320 гривень. Про це FINANCE.UA повідомила Прес-служба Державної податкової служби України.
Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). Щоб отримати пільгу, платник повинен подати своєму працедавцю заяву на її отримання.
Застосування ПСП до їх заробітної плати держслужбовців передбачено вже під час початку нарахування їх зарплати і до завершення нарахування з поданням підтверджувальних документів для встановлення розміру пільги.
Відповідно до Податкового кодексу, до 31 грудня 2014 р. податкова соціальна пільга надається у розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (в розрахунку на місяць), встановленому на 1 січня звітного року, - для будь-якого платника податку. Так, в 2011 році ПСП складе 470 грн 50 коп.
Також передбачено застосування підвищеного розміру податкової соцпільги для деяких категорій населення: 150% - 705 грн 75 коп. і 200% - 941 грн. Значно розширено так само право на ПСП тих платників, які утримують дітей. Так, на 100 -% розмір цієї пільги мають право платники податку (як батько, так і мати), які мають двох і більше дітей у віці до 18 років, - у розрахунку на кожну таку дитину.
Додатково на податкову соціальну пільгу в розмірі, що дорівнює 150% суми пільги, мають право платники, які утримують дитину-інваліда - у розрахунку на кожну таку дитину у віці до 18 років.
Якщо платник податку має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, застосовується одна пільга на тій підставі, що передбачає її найбільший розмір, крім випадку, коли особа має двох і більше дітей, один (декілька) з яких є дитиною-інвалідом (дітьми- інвалідами). У такому випадку обидва батьки при дотриманні всіх вимог мають право на застосування двох пільг: по 100% на кожного з дітей у віці до 18 років, які не є інвалідами, і додатково 150% на кожну дитину-інваліда.
Також право на ПСП має одинока мати (батько, опікуни, піклувальники) - по 150% на кожну дитину (навіть одну) у віці до 18 років.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас