"Ъ": З газу в князі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": З газу в князі

Енергетика
495
З березня "Газпром" збільшує експортну ціну газу для Західної Європи на $46 - до $352 за тисячу кубометрів, повідомило агентство Reuters з посиланням на джерело в російській монополії. За даними агентства, це пов'язано зі зростанням цін на нафту в Європі, збільшенням попиту на природний газ і поліпшенням економічного клімату в ЄС. Офіційно в "Газпромі" цю інформацію не коментують. Але джерело в монополії підтвердило, що ціни для країн Євросоюзу в наступному місяці підвищаться на 10-15%. Ближче до квітня буде переглянута і вартість газу для України.
"Але до кінця року ціна для України буде рости не так швидко, як для країн ЄС. Справа в тому, що формула ціни газу для країни ґрунтується на вартості газойлю і дизельного палива, тоді коли в Європі - на вартості нафти, яка в останні місяці швидко росте", - розповів співрозмовник.
Підвищення ціни для ЄС вигідне українським хімічним підприємствам. Зараз природний газ обходиться виробникам азотних міндобрив в $389 за тисячу кубометрів на засувки заводу. "Підприємства Західної Європи платять по $280-300 за тисячу кубометрів залежно від країни та місця розташування заводу. Тобто вже сьогодні окремим європейським виробникам газ обходиться майже на третину дешевше, ніж українським", - говорять в прес-службі черкаського "Азоту". Після збільшення ціни для ЄС на засувці європейських заводів вона зросте на 20%, підрахували в прес-службі "Дніпроазоту". За даними ІК Concorde Capital, більша частина українських добрив поставляється в країни Південно-Східної Азії (40%) та Північної Африки (17%), де вони конкурують з продукцією європейських виробників. "Враховуючи, що у нас робоча сила дешевша, українські добрива будуть більш конкурентними на цих ринках, - говорять в "Дніпроазоті".- Це принесе українській галузі близько $200 млн на рік додаткового доходу".
Виграють від подорожчання газу для ЄС і металурги, відзначає аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. На його думку, вартість продукції європейських виробників металу через зростання ціни газу збільшиться на 2-3%, що може дати українським виробникам додаткові переваги.
Але в довгостроковій перспективі Україні варто шукати шляхи зниження обсягу споживання російського газу, вважає президент консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчемкин. "Якщо ситуація і вирівняється, то максимум на один-два квартали. У довгостроковій перспективі ціна газу для України все одно буде вища, ніж для європейських споживачів, як це було останні два роки", - говорить він.
Максим Шеїн вважає, що альтернативою для України могли б стати проекти з постачання в країну зрідженого газу. У середині лютого в Давосі відбулося підписання меморандуму між Кабінетом міністрів і урядом Азербайджану про співробітництво в організації поставок зрідженого природного газу на український ЗПГ-термінал, починаючи з 2012 року. "Азербайджанський газ зараз коштує $170-180 за тисячу кубометрів. З урахуванням доставки в Україну його ціна складе $200", - відзначає експерт.
Ще однією альтернативою російському паливу, на думку експерта, може стати сланцевий газ. У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості недавно заявили, що інформація про українські родовища сланцевого газу буде вивчена фахівцями міненерго США, після чого вони дадуть висновок про перспективність подальшого пошуку та розробки родовищ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас